Fausto Albers met de tachtig jaar oude 'Louis the Lobster'.
Fausto Albers met de tachtig jaar oude 'Louis the Lobster'. Foto: Aangeleverd

Fausto helpt kreeft naar Dolfinarium

Oud-Texelaar Fausto Albers verscheen afgelopen week opeens aan alle kanten in de landelijke media. Onder zijn leiding werd een tachtig jaar oude kreeft gered van de pan. 'Louis the Lobster' kreeg een nieuw onderkomen in het Dolfinarium.

Fausto, zoon van Lex en March Heijnen in Den Burg, draait in Haarlem al een tijdje restaurant Louisiana waar onder meer kreeft wordt geserveerd. De kreeften komen van kreeftenvissers in Canada en ongeveer een week geleden zat er opeens een opvallende, grote kreeft tussen de andere kreeften.

De dieren zijn gemiddeld 500 gram, maar het opvallende exemplaar was liefst acht kilo zwaar en groot uitgevallen. Toen de kreeft naar schatting ook nog eens zo'n tachtig jaar oud bleek te zijn, werd het bij Liousiana even stil. Fausto: "Dit was een bijzonder exemplaar. De kok kon het niet over zijn hart verkrijgen om zijn mes in de nek van deze kreeft te zetten.'

Het dier kreeg de naam 'Louis the Lobster' en met de Kerstdagen in het vooruitzicht werd besloten om 'Louis' te veilen aan de hoogste bieder. De opbrengst zou ten goede komen aan The Ocean Cleanup, een organisatie die zich inspant om plastic uit zee te ruimen. Fausto surft regelmatig en vanuit die gedachte kwam de zee als goed doel naar voren. "Ik heb ook nog even aan het NIOZ gedacht, maar die konden van overheidswege geen gift aannemen."

De veiling kwam in Haarlem in de lokale media aan de orde en daar leek het aanvankelijk bij te blijven naast discussie over de kreeft op de social media. De zaak kreeg een andere wending toen Yvonne van Eerden, bezoeker van het restaurant, de kreeft zag en aanbood het dier over te nemen. Ze zou ervoor zorgen dat 'Louis de Lobster' een nieuw onderkomen zou krijgen en niet mogelijk alsnog in de pan zou verdwijnen.

Fausto: "Even later vertelde ze dat hij bij het Dolfinarium terecht kon en dat was natuurlijk helemaal top." Het leidde tot een verhaal bij TV NH en daarna ging het los. "Een uur later had ik de NOS al aan de lijn, gevolg door de Telegraaf en het AD. Ik heb in diverse radio-programma's het verhaal verteld en ik ben er nog mee bij MAX geweest."

Woensdag toog Fausto samen met zijn kinderen, Yvonne en de kreeft naar het Dolfinarium wat eveneens de nodige media-aandacht opleverde. Hij werd gevolgd door de camera en bij het Dolfinarium zelf stond de nodige pers op hem te wachten. "De kreeft heeft daar een ruim aquarium gekregen. Er was ook een aquarium met een andere kreeft, maar ze zijn niet bij elkaar gezet, anders zou die andere kreeft het geen dertig seconden hebben overleefd. Het zijn solitaire dieren."

De tachtig jaar oude kreeft kan mogelijk nog tientallen jaren vooruit bij het Dolfinarium. "Ze kunnen oud worden die dieren." Fausto verhult niet dat het even de waan van het moment is dat één kreeft wordt gered, terwijl andere de pan ingaan, maar het was zo vlak voor kerst wel passend om te doen. "Het is net Animal Farm. All animals are equal, but some are more equal than others. Het is een soort Flappie-verhaal geworden." De redding van de bijzondere kreeft leverde en passent nog €400,- voor The Ocean Cleanup op. "Een schone zee is ook goed voor de kreeft."