Achter de schermen

Herrie in de tent

Hoe krijg je met één zinnetje twee raadsleden tot ontploffing? Raadslid Henk Jonker (Texel 2010) lukte het dinsdagavond door tijdens de raadsvergadering te zeggen dat Astrid van de Wetering (D66) op maandagavond het coalitie-overleg van VVD, PvdA en Texel 2010 was binnengelopen met de vraag "wat ze nog voor Edo konden doen?" Voor de goede orde: het ging om de plannen van Edo Kooiman om aan de Schoonoordsingel appartementen te bouwen. Edo is fractievoorzitter van Texels Belang, dus politiek en ondernemerschap moeten gescheiden blijven..

Het zinnetje van Jonker impliceerde dat Van de Wetering achter de schermen vrolijk de zaakjes voor Edo aan het regelen was. Het leidde ogenblikkelijk tot twee ontploffingen aan de andere zijde van de raadzaal. Een bij Van de Wetering zelf, de ander bij Alfred Schaatsenberg, fractievoorzitter van de PvdA. Schaatsenberg is normaliter de rust zelve, maar stond hier in vuur en vlam. Deze insinuatie kon volgens hem echt niet.

Wat blijkt - na wat nabellen - nou het geval? Meerdere fracties waren maandagavond op het gemeentehuis om zich voor te bereiden op de raadsvergadering en daarbij werd ook naar de zienswijzen voor het bestemmingsplan Den Burg gekeken. Van de Wetering wilde nog wat voorstellen over de beoogde huizen van Kooiman (voorstel om te bepalen dat ze voor starters moeten zijn) en wilde daarover afstemming met andere partijen. Ze schoot buiten een paar raadsleden aan die op het punt stonden te vertrekken en besloot daarna ook nog even bij het coalitie-overleg aan te kloppen, omdat daar vertegenwoordigers van VVD, PvdA en Texel 2010 bij elkaar zaten.

Tot zover weinig bijzonders (de politieke partijen hebben wel vaker overleg met elkaar over voorstellen), maar dinsdagavond kwam het ineens in een geheel andere daglicht te staan. Is dit nou smullen als verslaggever? Nee, helemaal niet. Uit ervaring kun je vrij snel beoordelen dat er niets onoorbaars is gebeurd, maar intussen is het beeld anders.

Daarom dit stukje in de wetenschap dat de verkiezingen eraan komen. Het is prima als politici elkaar inhoudelijk op de hoorns nemen, maar het wordt anders als ze elkaar om de oren gaan meppen - en hard ook - met dingen die er niet zijn. Hopelijk was het voorval van dinsdag geen voorbode van de naderende verkiezingsstrijd.

Jeroen van Hattum