Raad stemt in met Ondernemersfonds

De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met de komst van het nieuwe Ondernemersfonds voor Den Burg.

Het fonds, dat de afgelopen weken veelbesproken was, ging er tijdens de raadsvergadering snel doorheen. Texels Belang en Eiland Belang (Jan Aris Eelman) stemden tegen, de overige partijen waren voor.

Volgens EB komt de invoering op 1 januari te vroeg. TB stelde dat er geen enkel draagvlak onder de ondernemers is en sprak van een niet-democratisch proces. "Het kan niet zo zijn dat een minderheid voor de meerderheid bepaalt wat er gebeurt." Astrid van de Wetering (D66) merkte in een reactie op ervan uit te gaan dat het bestuur van Winkelhart van Texel opereert namens de leden.

Dat leidde bij Veronne Koot (TB) tot de opmerking dat Winkelhart slechts veertig leden heeft. Volgens Dries Veltkamp (PvdA) toonde dat meteen aan waarom het Ondernemersfonds nodig is. Dat wordt van toepassing op 240 ondernemers in Den Burg, zodat iedereen straks meebetaalt aan centrummanagement en gezamenlijke activiteiten. Dat is nu - tot ergernis van Winkelhart - nog niet het geval geweest.

Ondernemers binnen de ring (Bernhardlaan, Emmalaan en Beatrixlaan) betalen vanaf volgend jaar een tarief van minimaal €300,- en maximaal €1500,- per jaar. Per €1000,- WOZ-waarde van het pand dat wordt gebruikt wordt, wordt €1,50 gerekend. Ondernemers buiten de ring betalen minimaal €50,- en maximaal €250,- per jaar. Hier wordt €0,25 per €1000,- WOZ-waarde gerekend. De afgelopen dagen kwam het begrip 'tussenring' nog op om ondernemers net buiten het centrum tegemoet te komen, maar daar werd in de raadsvergadering niet meer over gesproken. Edo Kooiman (TB) onthield zich van stemming en meespreken, omdat hij zelf ook ondernemer in Den Burg is.