Collage van de sportieve prestaties van zaalvoetbalster Sanne Brand. Als speelster bij Reiger Boys en met Oranje op trainingskamp in Portugal.
Collage van de sportieve prestaties van zaalvoetbalster Sanne Brand. Als speelster bij Reiger Boys en met Oranje op trainingskamp in Portugal. Foto: DP Sportfotografie

Sanne op avontuur met selectie Oranje

"Je voelt je net een prinses." Sanne Brand straalt als ze vertelt over haar deelname aan het trainingskamp van de selectie van het Nederlandse zaalvoetbalvrouwen in Portugal. Met spanning kijkt ze uit naar de oefeninterland eind januari.

Een bijzonder jaar voor Sanne. Vorig seizoen speelde ze nog zaalvoetbal bij de Texelse hoofdklasser NBC-Steenenplaats. Totdat ze door een teamgenoot van het selectieteam van Noord-Holland West 1 in de leeftijd tot en met 12 jaar waarin ze vroeger speelde werd gevraagd om te komen spelen bij Reiger Boys uit Heerhugowaard. "Ze zijn daar volop bezig met vrouwenvoetbal en hadden mensen nodig. Zo is het balletje gaan rollen. Ik voelde er niets voor om tegen mijn oude Texelse ploeg in de hoofdklasse te spelen en wilde de zekerheid dat ik in het eerste zou spelen."

Heel nieuw team

Dat gebeurde en zo maakte Sanne de sprong van hoofdklasse naar eredivisie, want Reiger Boys speelt in de hoogste klasse. "Een heel nieuw team, ook veel jonge meiden. Ik moest wel schakelen, het niveau is veel hoger. In vergelijking met Texel speelt Reiger Boys heel dynamisch voetbal, het tempo ligt veel hoger en het spel verloopt een stuk sneller. Ik moest er aan wennen, maar het gaat steeds beter. Verschil met de hoofdklasse is ook dat je daar bijna niets mag, en in de eredivisie mag je zelfs slidings maken. Het spel is veel fysieker. Wat niet wil zeggen dat je sneller geblesseerd raakt. Die kans is in de hoofdklasse zelfs groter, bijvoorbeeld doordat een tegenstander slecht timet en je een knie- of enkelblessure oploopt. Vorig jaar had ik er meer last van. We trainen nu elke woensdag en daar leer ik superveel van. Als team raken we steeds beter op elkaar ingespeeld en winnen steeds vaker."

Tennis

Het leven van Sanne draait om sport. Is het geen voetbal, dan wel tennis, ook een sport waarin ze uitblinkt. Op menig toernooi sloeg ze zich naar de finale, ook op landelijke niveau meette ze haar krachten met leeftijdgenoten. Tijdens haar studie op de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding, waarvan ze in het vierde jaar zit) heeft ze het tennis op een laag pitje gezet. Zeker nu haar zaalvoetbalcarrière zo'n vlucht heeft genomen. In oktober werd ze door bondscoach Marius Privee uitgenodigd voor een trainingsstage met de selectie van het Nederlands zaalvoetbal. "Nadat er acht jaar geen vrouwenteam was geweest, hebben ze er nu weer een opgezet. Het vrouwenvoetbal krijgt steeds meer waardering, de winst van de vrouwen op het EK veldvoetbal heeft er zeker aan bijgedragen dat ze met een nationaal vrouwenteam in de zaal zijn gestart. Op enkele routiniers na die acht jaar geleden ook meededen, is het een nieuw en jong team.

Spannend

Het is iedere keer weer spannend of je wordt geselecteerd. Je hebt vooraf weinig zekerheid. Ik stond eerst op de stand by-lijst, maar daarna heb ik iedere training meegedaan. In Zeist en daarna de stage in Portugal. Vijf keer nu en wat je wel ziet is dat je op de training steeds dezelfde meiden tegenkomt. Ik (Sanne is 21) hoor bij de jongsten in het team. Enkele vrouwen zijn eind twintig, begin dertig en hebben veel ervaring. Ik merk dat door op dit niveau te spelen ik heel veel leer."

Een druk leven dus voor Sanne. "Studeren, tennis, Reiger Boys en nu Oranje. Eigenlijk had ik helemaal geen sociaal leven meer. Maar Oranje is wel een kans die ik niet wil laten schieten. Ik heb voor mijn studie de topsportregeling aangevraagd. Die is toegekend en nu mag ik een jaar langer over mijn studie doen. Dat geeft meer rust en voelt wel zo plezierig."

Sanne: Oranje is een kans die ik niet wil laten schieten

Dit moet je pakken

"Dit moet je pakken, anders krijg je er later spijt van", vindt ook haar vader Simon. In zijn tijd ook een zeer verdienstelijk voetballer. Menigeen herkende in hem het talent van een profvoetballer, maar zelf maakte hij vanwege werk en privé de keus om op Texel te blijven voetballen.

Sanne: "Ik had op Texel een heel leuk en gezellig team. Spelen in Oranje was nooit echt een droom van mij. Het leek me onhaalbaar, want je zit toch op Texel. Als kind wilde ik proftennisser worden. Vroeger heb ik op het veld nog wel bij de Noord-Hollandse selectie gevoetbald, maar ben verder nooit geselecteerd. Daar baalde ik flink van. Toen ben ik gaan zaalvoetballen. Daar wil ik nu uithalen wat er in zit."

Bij Reiger Boys speelt ze nu ook tegen teams met speelsters met wie ze bij Oranje in dezelfde ploeg staat. "Je speelt samen, maar bent ook elkaars tegenstander. Ik ben geen speler die er keihard in gaat, maar onbewust hou je er toch extra rekening mee. Want je wilt elkaar niet blesseren."

Strainingsstage Portugal

Bij Oranje heeft ze in Zeist inmiddels meerdere trainingen gevolgd. En onlangs een trainingsstage in Portugal. "Er was een heel team meegereisd. De bondscoach, de assistent-bondscoach (ook hoofdtrainer bij Reiger Boys), een keeperstrainer, een teammanager, een fysiotherapeut en sportarts. Alles was perfect geregeld. De reis, het verblijf. Noem maar op. Ik voelde me net een prinses, afgezien van de training hoef je eigenlijk niets te doen. We kregen ook trainingspakken en een presentatie-tenue, voor bij het eten, etc. We verbleven in een hotel, met een andere speelster op de kamer. Er werd ook iets verteld over voeding, geen patat en frisdrank, maar sportmaaltijden. Dat was allemaal goed geregeld. Er werd gecommuniceerd via een groepsapp. We speelden twee oefenwedstrijden, tegen plaatselijk clubs. Geen Wilhelmus, want het waren geen interlands, maar wel op de foto."

Wilhelmus

Dat Wilhelmus zal wellicht eind januari, begin februari klinken, mits Sanne wordt geselecteerd voor de oefeninterland tegen Finland die dan op het programma staat. Het is nog niet zeker of ze daarvoor wordt geselecteerd. "Meestal hoor je tien dagen van tevoren of je mee mag doen. Het is allemaal nog heel spannend."