Op wie gaan we stemmen in maart? In de peiling van TipTexel.nl trok GroenLinks de meeste stemmen. De kandidaten van D66, PvdA en GL zijn bekend.
Op wie gaan we stemmen in maart? In de peiling van TipTexel.nl trok GroenLinks de meeste stemmen. De kandidaten van D66, PvdA en GL zijn bekend.

TipTexel: GL populair, maar vooral "weet niet"

Op wie gaan we stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. In de jongste peiling van TipTexel.nl kwam GroenLinks met dertien procent van stemmen als populairste partij uit de bus.

Maar het is natuurlijk nog lang geen gelopen race. VVD en PvdA volgen met respectievelijk 12 en 11 procent op de voet. Maar met 32 procent laat de grootste groep kiezers weten er (nog) niet uit te zijn. Van de deelnemers die "weet niet" invulden zegt een aantal zich er nog niet in te hebben verdiept, anderen willen eerst kennis nemen van de inhoud van de verkiezingsprogramma's of willen eerst zien wie er op de lijsten komen. Wie met de volgende raadpleging mee wil doen, kan zich aanmelden via tiptexel.nl.

Verkiezingsprogramma's zijn er nog niet, meerdere partijen hebben wel hun kandidaten gepresenteerd. Enerzijds nieuwe namen en verjonging, maar ook ervaren raadsleden.

De lijst telt voor zover nu bekend negen partijen, in veel gevallen kwamen de leden de afgelopen tijd bij elkaar om de kandidaten te kiezen. Die van de PvdA kozen deze week "een frisse en diverse lijst", met daarop liefst 22 namen. Nieuwe lijsttrekker is Remko van de Belt, de afgelopen vier jaar al actief als raadslid. Dit geldt ook voor de nummer drie: Dries Veltkamp. De 32-jarige Lara Kiljan staat als echte nieuwkomer als nummer twee op de lijst. Ze heeft Texelse roots en woont sinds bijna een jaar met haar vriend op het eiland. Ze heeft al politieke ervaring opgedaan in de gemeente Rheden. De top vijf wordt aangevuld met de ervaren leden Yolanda Legierse en Nils Lely. Voorzitter Arthur Oosterbaan is tevreden over het resultaat. "Het laat zien dat de PvdA springlevend is op Texel en er echt samen voor wil gaan." De huidige fractievoorzitter Alfred Schaatsenberg staat als lijstduwer op plek 21 en Eric Hercules sluit zoals bij de vorige verkiezingen de lijst op nummer 22.

Voor de VVD werd de huidige wethouder Hennie Huisman in november al tot lijsttrekker verkozen. Een defintieve lijst is nog niet naar buiten gebracht, maar de huidige raadsleden Jur Schuiringa, Nick Ran en Peter van Sijp hebben aangegeven ook de komende raadsperiode door te willen gaan.

Donderdag kozen de leden van GroenLinks Sander van Knippenberg (37 jaar, Den Hoorn) als lijsttrekker. Enigszins verrassend, want nauwelijks een week eerder was Ide de Vries (67) nog als kandidaat-lijsttrekker gespresenteerd. Maar de leden kozen voor de veel jongere Knippenberg, waarop De Vries zich terugtrok. De tweede man bij GL is OSG-scholier Elias Marseille (straks 18, Den Burg). Jaap Vlaming (70 jaar, Den Burg) staat derde en kan zijn raadservaring overdragen aan de jongere garde. Daarbij gesteund door Henry Soyer (59 jaar, Oosterend) als vierde in dit kwartet.

D66 was er vroeg bij en presenteerde in november het huidige raadslid Astrid van de Wetering als lijsttrekker. Andere namen hoog op de lijst zijn Pepijn Lijklema en Jeffrey Eelman (18).

Wie lijsttrekker wordt bij Texels Belang is nog niet bekend. Naar verwachting valt er begin januari meer nieuws te verwachten over de kandidaten bij TB.

Het CDA heeft de kandidatenlijst in concept zo goed als klaar, maar waakt er voor deze voortijdig naar buiten te brengen. Na ruggenspraak met de achterban wordt deze op 6 januari naar buiten gebracht. Dan zal ook het verkiezingsprogramma worden gepresenteerd.

"We zijn er nog niet helemaal uit, maar we komen er wel uit", meldt Cees Hoogerheide over de kandidatenlijst van zijn partij Sterk Texel. Ook zij komen in januari in de lucht. Ook Texel2010 treft voorbereidingen. "Het zit in de pijpleiding en komt er aan." Ook EilandBelang zit nog in de voorbereidende fase.