Arie Abbenes bespeelt het orgel, Phili Abbenes-Welten zorgt voor de verbinding.
Arie Abbenes bespeelt het orgel, Phili Abbenes-Welten zorgt voor de verbinding. Foto rechtsonder Chris Peters

Kerstmuziek op orgel

Kerstmuziek uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje. Op het orgel van de Hoornder Kerk gespeeld door Arie Abbenes. Het concert is op maandag 25 december, Eerste Kerstdag om 15:00 uur.

Kerst en muziek zijn eeuwenlang onlosmakelijk met elkander verbonden. Het zijn niet alleen de eenvoudige kerstliederen die van generatie op generatie doorgegeven werden, maar ook kerstcomposities van beroemde componisten die hun bijdrage geleverd hebben aan de bijzondere kerstsfeer. Tijdens dit concert hoort men hoe verschillend in de Europese landen de Kerstboodschap tot klinken gebracht werd.
Zo worden er barokcomposities gespeeld van de Duitsers: Zachau, Buxtehude en Rathgeber, afgewisseld met John Bull uit Engeland en de Spanjaard Francisco Mariner. De romantiek komt ook aan de orde in drie Noëls van César Franck, en als uitsmijter klinken er een tweetal Franse kerstliedvariaties van Claude Balbastre, de ultieme kerstmuziek voor de organist en voor het Hoornder orgel.

Het orgel van Den Hoorn, door kenners en luisteraars hoog aangeslagen, werd gebouwd in 1857 door de firma Johann Christoph Schreuer en Zonen uit Zwolle. Na de recente restauratie door orgelbouwer Flentrop uit Zaandam is het wederom een lust voor het oor, mede dankzij de voortreffelijke akoestiek van de Hoornder Kerk. Organist Arie Abbenes studeerde onder meer aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen (B) en was vervolgens stadsbeiaardier van Eindhoven, Asten en Utrecht. Daarnaast gaf hij vele gastconcerten in Nederland, België, Frankrijk, Denemarken, Verenigde Staten, Spanje Portugal, Japan en Korea. Lange tijd gaf hij les aan de Nederlandse Beiaardschool en aan Indiana University (USA).

Tussen de orgelstukken door verzorgt Phili Abbenes-Welten verbindende teksten die betrekking hebben op de inhoud van de composities. De toegang tot het concert is gratis, wel kan een gift achtergelaten worden voor het onderhoud van het orgel. De kerk is open om 14.30 uur. Na het concert is er warme chocomelk en glühwein in "De Hoeksteen".