Oosterend: Voor OP moet alles OK

In Oosterend was de opkomst bij de jeugd met vijf stukjes wat mager, bij de volwassenen was de opkomst met twaalf voorstellingen beter.

Gevarieerde thema's bij de jeugd, van een nieuwe geneeskundige praktijk van dr Wol, waar met schapenproducten kwalen, van horrelpoten tot hartzeer, op wonderbaarlijke wijze genezen werden. Er werd gestaakt, in solidariteit met de onderwijzers en was er een speulstertje dat erg stijf in haar lijf was doordat er geen vervanger is voor gymjuf Sandra. Tijdelijke personeel van de Spar was aan de beurt en er werd meegeleefd met Juf Liza, die weliswaar haar nieuwe woning aan de Botterstraat heeft betrokken, maar de straat is nog altijd opgebroken. Ze kan niet fatsoenlijk van haar huis naar de school lopen en de school is slecht bereikbaar. Kijkers genoten van de onbevangenheid en hoe de jeugd zonder moeite of terughoudendheid danste en zong.

Volwassenen was gevraagd niet te speulen van zeven minuten. Men probeerde dat, maar in de hitte van het spel liep het wel eens uit. Veel variatie en kwaliteit. Populair waren Natuurmonumenten met boerderij De Bol, de visverkoopsters op de Strender markten, die er na 19 jaar mee stopten en overlast door dijkwerkzaamheden. Vaak volgens Strender "format", waarbij onderwerpen gekoppeld werden. Het leverde veel hilarische momenten op. De visverkoopsters maakten zijsprongen om wetenswaardigheden uit het dorp op de korrel te nemen. Sieme de Smidt had alle problemen en veranderingen op Oost in z'n spel. Bij de Ronde van Oosterend passeerden renners straten en huizen, overal was iets te vertellen. De Rijdende Rechter oordeelde over "ontsierende objecten". Motto: voor OP (Oosterend Present) alles OK. Of het nou ging over een illegaal bouwwerk, slecht onderhoud of mensen met een dierentuin, mr. Visser sprak vonnissen uit die varieerden van een cafeverbod tot een verbod op naakt zwemmen achter diek.

Een enkeling vertelde dat de opzet van Natuurmonumenten is om heel Oosterend te omsingelen met natuur. Begonnen bij Utopia, nu bezig bij de Bol. Er werd gedobbeld welke boerderij de volgende zou zijn. De Oosterenderweg zou verdwijnen en Strend is straks alleen per fiets bereikbaar. De gebouwen van Snelstart worden het nieuwe bezoekerscentrum. Geen koeien maar vogels. Ook bekenden van vorig jaar, Ren en Lies Bremer. Toen tijdens zwemmen op het waddenstrandje, dit jaar sloot daarop aan. Veel problemen door dijkwerkzaamheden en het roze water van het Waagejot. Een man met het signalement van Mozes werd gesignaleerd.