Peter van Sikkeleras nam zelf even plaats in de speulen over hemzelf.
Peter van Sikkeleras nam zelf even plaats in de speulen over hemzelf. Foto: Job Schepers

Opkomst in De Koog ongekend hoog

Het afscheid van Hatim, het drugslab aan de Pijpersdijk, de deelname van Peter van Sikkeleras aan het programma van Gordon, het gestolen bord van Frits Bonne en de slepende kwestie rond de Talk of the Town.

Zo maar een paar van de onderwerpen tijdens Ouwe Sunderklaas in De Koog. De opkomst in de badplaats was hoger dan die in jaren is geweest. Bij de volwassenen namen in totaal zeker een man of vijftig deel aan het speulen, bij de jeugd stond de teller op 31. Dat is een knappe prestatie, zeker als je bedenkt dat Lubertischool in totaal een leerling of zestig heeft. De jeugd liet zich inspireren door een stinkende vinvis op het strand nabij paal 18. De kinderen hadden een lied ingestudeerd en brachten dit met verve. Aan bod kwamen verder onder meer de succesvolle kofferbakmarkt, het afscheid van Juf Inge, het verdwenen circus en een gebrek aan programma op Koningsdag. De speulen werden voor het eerst op het Dorpsplein gehouden, hetgeen met tevredenheid werd ontvangen door speulers en publiek. De prijsuitreiking was dit jaar in café De Jutter. De Dikdakkers traden zowel na de speulen van de kinderen als bij de volwassenen op. Hoewel de kinderdisco snel af was, genoten de kinderen met volle teugen.

Bij de volwassenen was er door iedereen weer duidelijk werk gemaakt van het te speulen stuk. Complete karren bootsten het drugslab en Hatim na. Toch ging de winst bij de grote groepen naar de Kogers die Peter 'jouw kapper' en zijn huwelijksplannen op de hak namen. Met ieder een eigen tekst stalen ze de harten van het publiek. De hoofdrolspeler - Peter van Sikkeleras - genoot zelf met volle teugen mee en nam zelfs nog even zijn eigen rol in. Goed aan deze voorstelling was ook dat veel vrienden van de kapper gespeuld werden als mogelijke huwelijkskandidaten. Niet altijd subtiel, wel typisch Koogs. Er zaten nuances in de speulen die alleen Kogers begrepen. Zo vroeg iemand zich af waarom er in het stuk van Hatim een verwijzing werd gemaakt naar de opgravingen in Den Burg. Voor de insiders was natuurlijk bekend dat Koger Wouter Kuip één van de archeologen was die daar werkzaam was. Uit het stuk was af te leiden dat deze speulers niet rouwig zijn om het verdwijnen van het restaurant. Allerminst subtiel was ook het stuk over het drugslab aan de Pijpersdijk, waar de onschuld van de pandeigenaar in twijfel werd getrokken. Er was van alles te zien in en om het op een wagen gebouwde drugslab. Bij de kleinere groepen ging de winst naar de formatie die het Grollo-avontuur van Frits Bonne speulde, een onderwerp dat bij de enkelingen op een tweede plaats eindigde. Frits Langeveld en Paul van Dijk waren zelf getuige van 'De slepende kwestie', waarin de Talk of the Town-kwestie werd nagespeuld.

De jury had een lastige taak om de winnaars te bepalen. Het leidde tot de nodige discussies aan de jurytafel. Het zegt veel over het hoge niveau van de speulen. Bovendien was door de opkomst veel te kiezen. In de stroom bleven de 'paren' wat achter. Met slechts twee deelnames, waarvan één speulde dat ze niet wisten wat ze moesten speulen, was de winnaar snel bekend. Deze ging over 'De Sjeik' die zich gevestigd heeft aan de Duinroosstraat nadat in Den Hoorn de olie op was. De dorpscommissie kreeg er flink van langs bij een van de speulers bij de enkelingen. Hij vond het gebrek aan programma voor de jeugd tijdens Koningsdag een aanfluiting.

Voor de uitslagen: zie rechtsonder.