Ondernemersfonds ten prooi aan strijd

Het nieuwe Ondernemersfonds voor Den Burg, waarover de raad volgende week dinsdag een besluit neemt, blijft vooralsnog inzet van strijd.

Voor- en tegenstanders geven beiden aan het fonds te willen, maar verschillen van mening over de manier waarop. De verontruste ondernemers zijn er tegen dat het fonds er per 1 januari komt en willen half januari eerst nog een extra informatieavond voor de ondernemers in Den Burg. Volgens Marjet van der Vis, sprekend namens de verontruste ondernemers, is er een stroom aan reacties binnen gekomen op een brief van dinsdag waarin de verontruste ondernemers verzochten op de noodrem te gaan staan. "We willen het niet blokkeren", benadrukt Van der Vis, "maar er moet draagvlak zijn. Veel ondernemers hebben nu het gevoel dat zij er niet bij betrokken zijn en niet op de hoogte zijn."

De veronruste ondernemers staat voor een groep van 24 ondernemers die in november hun kanttekeningen maakten. Volgens Van der Vis waren er tot gisteren 25 nieuwe reacties bijgekomen. Veertien van hen hebben een officieel bezwaar bij Winkelhart van Texel en de gemeente ingediend. "Een ander deel is van plan dit nog te doen." Vanuit de bezwaarmakers wordt onder meer aangedrongen op een zogeheten 'tussenring' waarvoor een ander tarief wordt gerekend dan voor ondernemers in de 'binnenring' en de 'buitenring'. Als grens tussen de tussenring en de binnenring wordt bij benadering de verlichting van het Winkelhart in het centrum genoemd.

Het bestuur van Winkelhart van Texel, initiatiefnemer van het fonds, doet vandaag in een ingezonden brief in deze krant een algemene oproep aan alle ondernemers in Den Burg, die nog geen lid zijn van Winkelhart, om zich per mail bij het Winkelhart te melden (info@winkelhartvantexel.nl), zodat zij nieuwsbrieven kunnen ontvangen. "Begin volgend jaar komt er een oprichtingsvergadering van het Ondernemersfonds. Daarvoor zoeken we ondernemers, die met een constructieve gedachte hun inbreng in het bestuur willen hebben." Het Winkelhart zegt van slechts een kleine groep tegenstanders bezwaar te hebben gehad. Dat leidde tot de aanpassingen van de tarieven voor ondernemers in de binnenring en de buitenring.

Volgens TOP (Texels Ondernemers Platform) hoort het fonds een kans te krijgen tot ontwikkeling te komen. "Het is goed dat erover wordt gediscussieerd", aldus woordvoerder Michiel Gregoire van TOP, "maar laat de feiten wel de feiten blijven. Het zou jammer zijn als het fonds onderhevig wordt aan koud-water-vrees en negatieve beeldvorming."

Volgens Gregoire verdient de detailhandel (retail) op Texel het een goed centrummanagement te hebben, zodat de gebieden aantrekkelijk zijn voor gasten. "Er gaat jaarlijks 275 miljoen euro om in de retail en daarmee is het een belangrijke sector op het eiland." Gregoire wijst erop dat TOP ook met de ondernemersverenigingen in De Koog en De Cocksdorp in gesprek is over centrummanagement.