Oudeschild: Astrid's Witte Punten

Afgesloten wegen, prut op de weg en modder die hoog opspat. Veel Oudeschilders hebben het er mee gehad, het moest dus wel voorbijkomen op Ouwe Sunderklaas.

De jeugd had er een mooie voorstelling over gemaakt. Gespeuld werd hoe door de dijkverzwaring overal prut is, mensen onder de bagger zitten en amper weten hoe ze de supermarkt van Erik Kalverboer moeten bereiken. Zelfs het hondje van een mevrouw met rollator dat vooruitliep, zat onder de smurrie. Bij de jeugd ook de veelbesproken inbraak in het dorp en de jongste jeugd was op aandoenlijk wijze in de huid gekropen van het promotieteam dat Ouwe Sunderklaas in Skil weer op de kaart moet zetten. De stunt "Adopteer een import-Texelaar" werd gespeuld en de prijs voor aanstormend talent ging naar de voorstelling over de twee zeehondjes die kokkelvissers Albert en Willem Anton Schagen van het wad hadden gered.

Een hoge opkomst en veel kwaliteit bij de volwassenen, met als curiositeit een groep dijkwerkers van de Combinatie Tessel, uit Brabant notabene, waarbij de perikelen op en rond de dijk de revue passeerden. De voorgenomen sluiting van Ceres kon niet uitblijven. Een speuler deed voor hoe het straks moet. Hij klom met een trap over het hek, kleedde zich ter plekke om en ging er gewoon zwemmen. Piet van der Star en zijn kleinzoon gingen de confrontatie aan met Natuurmonumenten. Hoe hij aan de ene kan een vergoeding incasseert voor de feugels op zijn land, waar hij veel last van had. Er was enig handjeklap met NM voor nodig om de boel te sussen.

De Witte Punt keert dankzij Astrid van de Wetering weer terug op de dijk. En hoe: ze nam Silvan Hoep van het hoogheemraadschap gewoon tussen haar eigen witte punten. Texel Catering speelde er op in door witte taartpunten en zelfs de witte punten van Astrid verschenen in banketvorm. Truus Boersen en Riet van Liere bespraken op hun rondje door Skil de plaatselijke actualiteit. Fennie Schagen liep te hoop tegen de nieuwe bierbrouwerij en andere misstanden in het dorp.

In Kombuispraat werd het beursje van oud-vissermannen elke ochtend in De Kombuis nagespeuld. Ook hier passeerden verwikkelingen in het dorp de revue. De uitdrukking: Geen druk op de ketel van Sjef Boom dinsdag in de krant, dook diezelfde avond op met Ouwe Sunderklaas. Het kon natuurlijk niet uitblijven voor de Ouweskiller, speuler en promotor van deze traditie op de basisschool. Goed voor de acualiteitsprijs.

Twaalf voorstellingen bij de jeugd, twintig bij de volwassenen. Buiten was er veel bekijks, maar vooral binnen in 't Skiltje, lekker warm en met bitterballen en drankjes binnen handbereik, zat het bomvol.