Lucie Veeger, Quien Vermeulen, Marit Zijm en Barbara de Vries hopen na hun fietsrit een groot bedrag op de cheque in te kunnen vullen.
Lucie Veeger, Quien Vermeulen, Marit Zijm en Barbara de Vries hopen na hun fietsrit een groot bedrag op de cheque in te kunnen vullen. Foto: Gerard Timmerman

Meiden fietsen 150 km voor Serious Request

Quien Vermeulen, Marit Zijm, Barbara de Vries en Lucie Veeger komen in actie voor 3FM Serious Request 2017.

Woensdag 20 december pakken de meiden 's ochtends vroeg de eerste boot, om op de fiets vanaf Texel, naar Apeldoorn te fietsen. Een rit van 150 kilometer die ze afleggen om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Serious Request. Begin van de avond hopen ze aan te komen in Apeldoorn en de cheque persoonlijk af te leveren bij het Glazen Huis. "Wij hopen dat hier een groot bedrag op komt te staan!" Het begin is er al, ze zijn heel blij met Texelse bedrijven die hun rit sponsoren. Mede daardoor zijn ze straks herkenbaar in hun fraaie fietstruien en hebben ze al een mooi bedrag binnen. Donderdagmorgen stond de teller al op €1209,-. Daarmee is het doel van €1000,- al gehaald. "Maar we hopen dat het bedrag nog verder oploopt."

Maar eerst moet woensdag worden gefietst en niet zo'n klein stukje ook. Geen van hen heeft eerder zo'n lange afstand gereden. Lucie: "Een paar weken geleden hebben we getraind en op Texel een rit van 70 kilometer gemaakt. Het was toen windkracht vijf en regen. Dus we hebben best wat geoefend." Barbara: "Lucie en Marit fietsen wel vaker, Quien en ik zijn niet zulke fietsers, voor ons is de uitdaging wat groter."

Lucie: "Eigenlijk willen we dit al langer doen. Vorig jaar stond het Glazen Huis in Breda, dat was echt te ver. Daarvoor in Leeuwarden. Die afstand was mooi, maar toen was het weer te slecht. Nu maar hopen dat het weer beter is." Lucie: "En dat we wind mee hebben, dat zal veel schelen."

Bij het fietsen van dergelijk lange afstanden komt het aan op een goede verdeling van de krachten. Quien: "We fietsen in blokken van 25 kilometer. Dan een pauze en dan weer door." Belangrijke horde is de dijk Enkhuizen-Lelystad. Ter ondersteuning, voor proviand en voor eventuele lekke banden rijdt de bezemwagen mee, bestuurd door Jan Zijm, vader van Marit en ervaren tourrijder. "Jan zorgt ook dat de fietsen vanuit Apeldoorn weer worden teruggebracht."

Bij een gemiddelde snelheid van twintig kilometer per uur hopen ze in de namiddag aan te komen in Apeldoorn. Een bijdrage storten kan via de website https://kominactie.3fm.nl/actie/texel-fietst-voor-3fm. De link hiervan staat onder op de facebookpagina van Lucie Veeger. Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2017 helpt het Rode Kruis om vermiste kinderen op te sporen, contact te herstellen en families te herenigen.

Onder de paraplu van "Heel Texel in actie" lopen op het eiland inmiddels meerdere acties voor Serious Request, dat dinsdag 19 december naar Texel komt. Leerlingen van de Thijsseschool gaan dinsdag kerstkransjes verkopen langs de deuren in Den Burg. Ook op school zal een kraam worden ingericht waar kransjes worden verkocht voor het goede doel. Centraal punt overdag (10.00 tot 18:00 uur) is Het Glazen Paleis in de Wezentuin, waar overdag muziek is en donaties kunnen worden gestort/afgegeven. DJ Jorien van 3 FM is op het eiland, Texel zal live op de radio te horen zijn en er worden filmpjes gemaakt. Jeugdclub De Koog bereidt zaterdag 16 december nasi. Af te halen in dorpshuis De Hof, in het dorp wordt het ook gebracht. Kosten €5,- per portie, te bestellen tot vanmiddag 15.00 uur. Te bestellen via Facebook of Isabella van Boven. Om 18:00 uur begint in het Eierlandsche Huis het Aziatische buffet (opgeven via heeltexelinactie@gmail.com), aansluitend om 18:00 uur start de kavelveiling. Meer informatie via de Facebookpagina Heel Texel in actie.

Het college van b en w heeft steun uitgesproken voor de actie, maar doet via de website www.texel.nl een beroep op iedereen om zich aan de regels te houden.