Medewerkers van het Sociaal Team van de gemeente.
Medewerkers van het Sociaal Team van de gemeente. Foto: Stefan Krofft

Sociaal Team Texel biedt hulp bij zoeken naar baan

'We hebben u nodig!'

De arbeidsmarkt is volop in beweging en werkgevers hebben moeite om aan personeel te komen. De kansen om als werkzoekende aan een baan te komen, zijn groter dan ooit. Ook als u al langere tijd zonder werk zit en afhankelijk bent van bijvoorbeeld een bijstandsuitkering zijn er volop mogelijkheden.

Het Sociaal Team van de gemeente Texel helpt u daarbij. Samen met u bekijken wij waar u goed in bent en wat bij u past. Want de boodschap is duidelijk: we hebben u nodig!

Casper Landman is een van de medewerkers van Sociaal Team Texel. Samen met zijn collega's Inge Bos-Brussee, Hester Douma, Alex Joosten en Arjen Boerhorst doet hij zijn uiterste best om Texelaars die nu afhankelijk zijn van een uitkering aan werk te helpen. "Momenteel zijn er zo'n 135 Texelaars die vallen onder de zogeheten Participatiewet en die wij hulp bieden om een baan te vinden. Dat zijn onder andere mensen die nu parttime werken maar daar niet van kunnen leven, nieuwkomers die mogen werken maar nog niet goed Nederlands spreken, en mensen die al langere tijd een uitkering hebben en om uiteenlopende redenen wat verder afstaan van de arbeidsmarkt en moeilijk een baan kunnen vinden. Gezamenlijk kijken we wat er voor nodig is om weer aan het werk te raken."

Er kan veel

Casper vertelt dat het Sociaal Team op verschillende manieren kan ondersteunen. "In samenwerking met De Bolder kunnen wij bijvoorbeeld werkstages inzetten, proefplaatsingen met behoud van uitkering en we bemiddelen tussen werkgever en werkzoekende. Daarnaast gaan we starten met verschillende leerlijnen om mensen gericht op te leiden voor een baan in een bepaalde sector. Ons uitgangspunt is dat we maatwerk leveren en per persoon bekijken wat iemand wil en kan en wat er nodig is om hem of haar naar werk te begeleiden."

Leerlijnen

Het werken met leerlijnen is nieuw op Texel. Het is een uitdagende manier voor werkzoekenden om niet afhankelijk te blijven van een uitkering maar zelf weer uw brood te kunnen verdienen. Met werk dat bij u past. Begin 2018 wordt gestart met vier leerlijnen die opleiden voor een baan in één van de volgende sectoren:

•         Zorg

•         Techniek

•         Onderhoud/groenvoorziening

•         Horeca

Casper vertelt: "De leerlijnen worden opgezet door De Bolder, in samenwerking met de gemeente en Texelse werkgevers. In verschillende branches zitten bedrijven te springen om personeel. Via de leerlijnen kunnen we mensen heel gericht gaan opleiden voor vacatures die moeilijk te vervullen zijn." Als voorbeeld noemt hij de leerlijn die samen met Van der Linde Fietsen wordt ontwikkeld. "Dit bedrijf heeft behoefte aan beginnende fietsenmakers. Die zijn moeilijk te vinden. Wij kunnen in een samenwerkingsverband mensen met affiniteit voor techniek opleiden tot fietsenmaker."

U bent niet alleen

Vindt u het vervelend dat anderen weten dat u een uitkering heeft of zonder baan zit? Dat is niet nodig, want: u bent niet alleen! Er zijn meer mensen die net als u moeite hebben om aan het werk te komen en niet zo goed weten hoe ze dat kunnen veranderen. Het Sociaal Team Texel begeleidt u daarbij en brengt u ook in contact met andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Casper: "We gaan komend jaar werken met groepen. Voor die groepssessies nodigen we verschillende mensen uit die vallen onder de Participatiewet. We vertellen ze wat er mogelijk is en dagen ze uit iets van zichzelf te laten zien. Op die manier komen we er ook achter waar iemands kracht zit en wat iemand graag zou willen. En we hopen dat mensen elkaar stimuleren en zelf met ideeën komen." Een groep zal bestaan uit zo'n twaalf tot maximaal twintig personen. Er komen meerdere bijeenkomsten. Eerst een kennismaking waarin wordt verteld wat er van de gemeente verwacht mag worden aan ondersteuning, maar ook wat er wordt verwacht van de deelnemers. In een tweede sessie staan de interesses, wensen, ambities en werkervaring van de deelnemers centraal. In een derde bijeenkomst worden de leerlijnen gepresenteerd en wordt samen met de deelnemer bekeken welk traject wordt ingezet.

Niet vrijblijvend

Aan het ontvangen van een uitkering zitten niet alleen rechten, maar ook plichten. Het zoeken naar werk is niet vrijblijvend. U heeft de verplichting om uw best te doen financieel op eigen benen te staan. Dit is hét moment om in beweging te komen, want de markt biedt volop kansen. Als u van goede wil bent, is er ook werk voor u. Misschien vindt u dat spannend, maar u wordt goed begeleid. En zoals u hebt gelezen, zijn er nogal wat manieren waarop we kunnen ondersteunen. Samen gaan we op zoek naar werk dat bij u past of we helpen u met het aanpassen aan het werk dat beschikbaar is. Doet u niks of wilt u niet meewerken, dan heeft dat consequenties. U kunt worden gekort op uw uitkering of er volgen andere maatregelen die het niet leuker voor u maken.

Kies nu voor uw toekomst!

Wilt u ook af van een uitkering en zelf uw geld verdienen? Of heeft u iemand in uw omgeving die in deze situatie zit en wel wat hulp kan gebruiken, neem dan gerust contact op met Sociaal Team Texel. Zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. U kunt bellen met 14 0222 en vragen naar het Sociaal Team. Wilt u eerst wat meer lezen over de mogelijkheden en/of een mailtje sturen? Ga naar www.texel.nl/sociaalteam.