Cultuurnacht Texel moet een unieke ervaring worden voor bezoekers en deelnemers.
Cultuurnacht Texel moet een unieke ervaring worden voor bezoekers en deelnemers. Foto: René Pop

Cultuurnacht Texel

In navolging van succesvolle museumnachten in Amsterdam en Rotterdam, wil de Texelse culturele sector op zaterdag 17 februari 2018 een Cultuurnacht op het eiland houden. Het moet een unieke ervaring worden voor bezoeker én deelnemers.

Met Cultuurnacht Texel vragen de initiatiefnemers extra aandacht voor het brede en bijzondere culturele aanbod op het eiland.

Opzet is om jaarlijks in de donkerste weken van het jaar, telkens in een andere dorpskern, een Cultuurnacht te houden. Van later op de avond tot vroeg in de nacht. In 2018 is Oudeschild gastheer en speelt de Cultuurnacht zich af in en rondom Museum Kaap Skil. De locatie wisselt in principe jaarlijks.

Dit nieuwe culturele platform is vanuit meerdere invalshoeken ontstaan. "Voor VVV Texel is het een perfecte manier om dit onontdekt stukje Texel nadrukkelijker onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Daarnaast is deze nacht een eerste promotiemoment als opmaat naar Cultuurmaand Lange Juni en tot slot een evenement voor alle Texelse cultuurinitiatieven om zich buiten het eigen kader te presenteren aan bezoekers en inwoners van Texel."

Aanmelden

De afgelopen maanden is uitgebreid contact geweest met vele Texelse culturele organisaties en initiatieven. De reacties zijn positief en een groot aantal partijen heeft zich inmiddels aangemeld voor deelname. Maar het kan natuurlijk zijn dat bij de inventarisatie het project niet iedereen heeft bereikt. Deze oproep in de krant is daarom speciaal gericht aan diegenen die een activiteit, initiatief of aanbod hebben dat past bij het concept van de Cultuurnacht Texel. Wie mee wil doen kan zich aanmelden. Dat moet vóór 18 december, via email vvv@texel.net o.v.v. Cultuurnacht Texel.

Het is de bedoeling dat de instellingen zich presenteren buiten de reguliere setting, buiten de eigen kaders. Denk aan; een museum in een wolwarenzaak, een proeverij in een fietsenzaak, een klassiek concert bij de visboer, een optreden in een museum etc.

De projectgroep van Cultuurnacht Texel bestaat uit: Corina Hordijk (Museum Kaap Skil/Stichting Texels Museum), Sander Boschma (Artex - Kunstenschool Texel), Cor van Heerwaarden (Cultuurmaand Lange Juni), Frank Spooren (VVV Texel) en Radna Trap (VVV Texel).