De Ida Mary in de nieuwbouw van Mantje in De Koog.
De Ida Mary in de nieuwbouw van Mantje in De Koog. Foto: Sandor Mantje

Ida Mary opgenomen in nieuwbouw Mantje

De Ida Mary, de voormalige reddingboot van de KNRM in De Cocksdorp, heeft een nieuw onderkomen gekregen in de nieuwe zaak van Sandor Mantje aan de Dorpsstraat in De Koog. Het elf meter lange schip deed van 1964 tot 1986 dienst als reddingsboot in De Cocksdorp. De boot stond voorheen bij wijlen Maarten Boon en is sinds enige tijd onder de hoede van de Stichting Ida Mary die Mantje samen met Henk van Wijk en Jaap Boon oprichtte. Alle drie zijn nauw betrokken bij de KNRM in De Cocksdorp.

Volgens Mantje lopen bezoekers van de winkel straks onder de Ida Mary door en kunnen ze op de bovenverdieping in de boot kijken. Die is de afgelopen maanden stevig opgeknapt, zodat hij weer in oude luister is hersteld. Er komt ook een expositie bij de boot om de historie van de Ida Mary in beeld te brengen.

Het plaatsen van boten in winkels is niet vreemd bij Mantje. Bij de zaak aan de Binnenburg in Den Burg werd in 2005 de voorsteven van de voormalige mijnenjager Hr, Ms. Drachten van de Koninklijke Marine geplaatst. De nieuwbouw aan de Dorpsstraat wordt volgende week voorzien van dakplaten. Naar verwachting gaat de nieuwe zaak half maart open.