Alcohol en drugs

Het kwam wat wonderlijk over: de voorzitter van de dorpscommissie die aangeeft dat het erger wordt met het gebruik van drank en drugs onder de Texelse jeugd en een wethouder die zegt dat het gebruik juist afneemt.

Het frappante is dat beiden geen slag in de lucht doen, maar zich serieus op bronnen baseren, alleen wel op verschillende bronnen. Wethouder Hennie Huisman baseert zich onder meer op cijfers in de nota 'In Control of Drugs'. Vanaf 2005 is in Noord-Holland Noord het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren van 13 tot en 16 jaar oud bijgehouden en uit de cijfers komt inderdaad een afname naar voren in gebruik tussen 2005 en 2015. De leeftijd om met alcohol te beginnen stijgt van 12.1 in 2005 naar 13 jaar in 2015. De dorpscommissie van Den Burg baseerde zich op verhalen van Texelse jongeren en kwam zo bij monde van voorzitter Jos de Wolf tot de conclusie dat bij hen het gevoel leeft dat alcohol- en drugsgebruik juist aan het toenemen is.

Het Trimbos Instituut stelde in 2015 na onderzoek dat jongeren op Texel niet buitensporig meer drugs gebruiken dan elders in Noord-Holland. Onderzoek van het Texelse rioolwater op restanten van drugs leverde toen ook geen afwijkingen op ten opzichte van andere gebieden in Noord-Holland Noord.

Het Trimbos Instituut concludeerde wel dat er op Texel een specifieke risico-groep aan jonge gebruikers was in het primair onderwijs en op het VMBO. Het instituut benoemde de omgeving van de OSG als een plek waar frequent wordt gedeald, stelde dat er lokale dealers actief zijn, benoemde ook de horeca en stelde destijds dat er sprake was van een beperkte kennis over alcohol en drugs bij ouders. De gemeente startte vervolgens op basis van de nota In Control of Drugs een samenwerking met OSG, horeca, Young 4 Ever en de Texelse Sportraad om problemen nader te gaan aanpakken.