Infodagen voor (melk)veehouders dierenaantal en fosfaatrechten

Bureau Rombou, dat ondernemers en burgers adviseert op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en bouw, houdt samen met Flynth Adviseurs & Accountants op woensdag 20 december en vrijdag 26 januari zitdagen op Texel om agrarische ondernemers te informeren.

Het is voor ieder bedrijf belangrijk om te voldoen aan verschillende regelgeving waarop momenteel regelmatig wordt gecontroleerd. Een vergunning voor de Wet natuurbescherming is erg actueel en mogelijk vereist voor ondernemers die geen vergunning voor de Wet natuurbescherming heeft, wil uitbreiden met dieraantallen en/of categorieën, wil bouwen of in het recente verleden heeft gebouwd. Ook voor bij wie het dieraantal of diercategorie is gewijzigd in de afgelopen jaren of wie een bedrijfslocatie verkoopt.

Het stelsel van fosfaatrechten gaat voor melkveehouders, jongvee opfokkers en vleesveehouders per 1 januari 2018 in. Voor veel melkveebedrijven zal hierdoor het maximaal aantal te houden dieren in 2018 lager zijn dan onder het fosfaatreductieplan in 2017. Dit komt doordat de korting voor niet-grondgebonden bedrijven vaak hoger uitpakt, de melkproductie sinds 2 juli 2015 is gestegen en er geen maximale korting van 12% geldt zoals in het fosfaatreductieplan.

Daarnaast krijgen ook niet-melkproducerende (incl. vleesvee-) bedrijven met jongvee vanaf 2018 te maken met fosfaatrechten. In januari ontvangt iedere ondernemer met melkvee, jongvee of vleesvee een bericht van RVO over de toegekende fosfaatrechten. Belangrijke vragen zijn: zijn fosfaatrechten nodig, hoeveel rechten krijgt men toegewezen, komt men in aanmerking voor de knelgevallenregeling en in hoeverre is het raadzaam om in fosfaatrechten te investeren?

Wie over deze onderwerpen een vrijblijvend gesprek op genoemde dagen, kan zich aanmelden via tel. 088-236 8236. Adviesbureau Rombou is een 100 procent dochter van Flynth.