Beeld van een eerdere bijeenkomst van Texelse veteranen in 2015.
Beeld van een eerdere bijeenkomst van Texelse veteranen in 2015.

Oriënterende bijeenkomst om animo te peilen voor Veteranencafé

In navolging van andere gemeenten krijgt Texel mogelijk een Veteranencafé. Dit is een zelfstandige stichting of vereniging van (oorlogs)veteranen, gericht op belangenbehartiging, erkenning, samenwerking, contact met overheden, hulpverlening, het organiseren van excursies en gezelligheids- en andere samenkomsten.

Om de animo te peilen en suggesties te vernemen werd vrijdagmiddag in het gemeentehuis een oriënterende bijeenkomst van Texelse veteranen gehouden in aanwezigheid van onder meer burgemeester Uitenhaag en de wethouders Kingma en Huisman. De voorlopige conclusie was dat het de moeite waard is het idee tijdens opvolgende bijeenkomsten verder uit te werken en te komen tot een onafhankelijke organisatie die een 'thuis' biedt aan veteranen en hun partners en contact onderhoudt met overheids- en andere instanties.

Vredesmissies

In de loop der jaren zijn duizenden militairen door de Nederlandse overheid uitgezonden tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Van de 115.250 veteranen wonen er 70 op Texel. Een aantal daarvan is nu al regelmatig actief onder de vlag van het 4/5 mei comité. Een aparte status is echter gewenst, mede omdat dan gebruik kan worden gemaakt van overheidsgeld dat voor veteranenzorg beschikbaar is.

Vrijdag verwelkomde de burgemeester 15 veteranen. Het liep dus niet storm, maar dat kwam mogelijk omdat het een doordeweekse dag was waarop vooral jonge veteranen andere verplichtingen hebben. Een introducerend praatje werd gehouden door Martin van Daalen en Hans Bergamin van het 4-5 mei comité. Laatstgenoemde ('Mijn blauwe baret heb ik nog altijd bij me') deed verslag van zijn belevenissen in 1994 als dienstplichtig VN militair in Bosnië waar hij onder meer hulpgoederen transporteerde in gevaarlijk gebied tussen strijdende partijen. Van Dalen beloonde de gemeentelijke gastvrijheid met een fles wijn en een stripboek waarin verslag wordt gedaan van de vredesmissies in de loop der jaren tot en met de piratenbestrijding bij Somalië.

Beschermheerschap

Erkenning voor het veteranencafé in spé is er al in de vorm van het beschermheerschap voor 2018 van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.