Dorpscommissie zeer bezorgd over jeugd

De dorpscommissie van Den Burg heeft bij de Texelse politiek hard aan de bel getrokken over jongeren op het eiland en het gebruik van drugs en alcohol.

Voorzitter Jos de Wolf schetste de politieke partijen donderdagavond een aantal voorbeelden die bij de dorpscommissie veel zorgen hebben opgeroepen. Hij benoemde een meisje dat zo dertig leeftijdsgenoten kon opsommen die harddrugs gebruiken of erin handelen, hij benoemde een meisje dat de hoer speelt om haar cocaïneverslaving te kunnen betalen, liet weten dat er ook op Texel een loverboy-circuit is waarvan een aantal meisjes slachtoffer is en hij benoemde een jongen van 16 jaar oud die 's nachts stomdronken bloed had staan overgeven.

Alle verhalen waren uit eerste dan wel tweede hand. Ze waren volgens De Wolf niet met cijfers onderbouwd, maar ze wekten wel de indruk dat de situatie met alcohol en drugs momenteel erger is dan een paar jaar geleden. De voorzitter van de dorpscommissie deed een beroep op de partijen om een eigen onderzoekscommissie in te stellen voor de situatie van jongeren op Texel. Hij pleitte ook voor een terugkeer van overleg over de openbare orde in Den Burg dat dorpscommissie, politie, gemeente en andere betrokkenen tot een paar jaar geleden hadden.

De boodschap van de dorpscommissie kon rekenen op instemming van Sterk Texel, VVD, D66 en GroenLinks. Vanuit het college werd minder enthousiast gereageerd, onder meer vanwege de route van de dorpscommissie. Die had ervoor gekozen om de politieke partijen als eersten te benaderen met hun zorgen. Burgemeester Michiel Uitdehaag, verantwoordelijk voor de openbare orde, voelde zich daarmee gepasseerd door de dorpscommissie en was daar allerminst blij mee. Hij wees erop dat signalen over drank en drugs bij de gemeente serieus worden genomen en dat de politie op Texel er aandacht aan besteedt. "Terwijl het landelijk geen prioriteit is bij de politie."

Volgens wethouder Hennie Huisman blijkt uit cijfers dat het gebruik van alcohol en drugs bij Texelse jongeren onder de 18 de afgelopen jaren juist is afgenomen. Volgens haar wordt er ook zeker niet bezuinigd op capaciteit en middelen om problemen met drugs en alcohol aan te pakken. De Wolf gaf aan zijn verhaal bewust gechargeerd te hebben gebracht, maar hij bleef achter de inhoud staan. "De jeugd zegt zelf dat het erger is dan drie jaar geleden." Volgens hem is er een te rooskleurig beeld geschetst in de kadernota 'In Control of Alcohol' uit 2016 waarin maatregelen zijn opgenomen.

De dorpscommissievoorzitter liet weten dat hij zelf vroeger ook niet zomaar dertig namen van leeftijdsgenoten had kunnen noemen die iets met harddrugs te maken hadden. "Dat waren er hooguit twee."