Denise in de modder van het Belgische Overijse.
Denise in de modder van het Belgische Overijse. Foto: Ryamond Huart / Facebook Denise Betsema

Baggercross voor Denise Betsema

Een baggercross. Zo omschrijft Denise Betsema uit Den Burg de Druivencross in het Belgische Overijse waar ze zondag aan meedeed.

Regen, smeltende sneeuw en modder bepaalden het parcours, waardoor het zwaar fietsen was. "Bij het inrijden bestond het parcours nog uit sneeuw en was de ondergrond hard, maar vlak daarna begon het te regenen en werd de sneeuw als snot."

Denise, normaliter goed voor een plaats in de top tien, beschouwde de baggercross als een trainingsrit om ervaring met rijden in de modder op te doen. Het leverde haar een 22ste plaats op in een deelnemersveld van bijna vijftig veldrijdsters. Na de eerste van vier rondes lag ze op de 26ste plaats en daarna lukte het om nog een paar plaatsen te klimmen. "Het was onwijs veel modder, het was glibberen en glijden en ook veel lopen." Ongeveer tien deelneemsters vielen uit.

Het lukte Denise om ondanks de omstandigheden haar materiaal (twee fietsen) heel te houden. Dat was mede te danken aan haar vader John Betsema die mee was als materiaalman en zich bij de materiaalpost over de bemodderde fietsen ontfermde en er telkens voor zorgde dat er weer een goede, schoongemaakte fiets voor Denise klaar stond.