Wat ik zeggen wou

Gollardskeuken moet open blijven

Vele tientallen reacties heb ik gehad op mijn eerste pleidooi voor het openblijven van de Gollardskeuken. En iedereen is het met me eens en iedereen spreekt schande van de Omring-plannen. De redactie van de Texelse Courant ging met mijn brief blijkbaar naar de Omring en vroeg om een reactie. Die valt af te doen als een laf, nietszeggend geneuzel, waarin geen enkele handreiking te bespeuren is. Ik heb inmiddels ook een aantal vertegenwoordigers van diverse Texelse politieke partijen gesproken en één ding is wel duidelijk: iedereen van rechts tot links vindt het noodzakelijk dat deze zeer oude mensen een verse maaltijd in sociaal verband moeten kunnen nuttigen.

Ik stel voor dat de Texelse gemeenteraad de situatie bespreekt en vervolgens een principe uitspraak gaat doen over deze kwestie: als een meerderheid van de raad vindt dat deze zeer oude mensen een verse maaltijd in sociaal verband moeten kunnen gebruiken, dat is dat een politiek gegeven. Dan moet aan de Omring duidelijk gemaakt worden dat wij Texelaars het niet accepteren dat er met diepvriesmaaltijden wordt gegoocheld.

Ik zou dat contract wel eens willen zien dat de Omring heeft met de gemeente Texel. Daarin kan toch eenvoudig worden opgenomen dat een dagelijkse verse warme maaltijd in sociaal verband een recht is voor deze hoogbejaarde mensen? Als het al niet in dat contract staat. Als dat namelijk niet zo is dan zou dat betekenen dat de Texelse hoogbejaarden zijn overgeleverd aan de grillen van Omring. Ik heb sterk het gevoel dat het Omringhoofdkantoor in Hoorn zich niet al te veel moeite wil getroosten voor Texel.

Ik kreeg van Piet Standaart van Texels Belang een motie in de bus die stelt dat 'onze ouderen niet alleen recht hebben op een dagelijkse, verse warme maaltijd, maar ook de mogelijkheid moeten hebben om deze maaltijd samen te nuttigen'; de motie noemt dit een 'ouderenrecht'. Als ik het goed begrepen heb komt die motie op 19 december aan de orde. Steun die motie! En Texelaars, handel er vervolgens naar.

Jaap Dros, Hallerweg