Wouter Weerman met zijn goochelstokkenmachine.
Wouter Weerman met zijn goochelstokkenmachine. Foto: Jeroen van Hattum

Opvolger goochelaar

Wouter Weerman, bekend als de Texelse goochelaar, vertrekt binnenkort van het eiland. Hij is op zoek naar iemand die zijn vak wil overnemen.

Weerman is een bekende verschijning op Texel als goochelaar Wautier. Hij is geregeld bij evenementen aanwezig (met onder meer zijn limonade-machine) en hij treedt wekelijks op bij Quinty's in De Koog waar hij de kinderen vermaakt en 'magisch speelgoed' met hen in elkaar zet. Weerman vertrekt, omdat hij weer gaat lesgeven. Hij wordt leerkracht op een zogeheten 'onafhankelijke, staatsvrije' school in Zutphen. In het verleden was Weerman, die in 2000 op het eiland kwam wonen, leraar op de Vrije School in Den Burg. Daarna werkte hij een tijd als schilder op het eiland en was hij actief in de thuiszorg.

Hij is op zoek naar iemand die serieuze interesse heeft om zijn vak over te nemen. Volgens hem is het meer als kinderanimator dan als goochelaar. Dan gaat het vooral om Quinty's waar recent een soort theater in het restaurant voor hem werd gebouwd. Weerman is daar vaak van ongeveer 17:30 tot 20:00 uur aanwezig om kinderen te vermaken. Daarbij is het volgens hem vooral de kunst om kinderen aan te voelen en op hen in te spelen. "Daarbij heb ik veel gebruik gemaakt van mijn opleiding van vroeger om lief en verantwoord met kinderen om te gaan."

Weerman draagt ook graag kennis en kunde over van het goochelen, al is hij op dat gebied - zoals het goochelaars betaamt - terughoudender. Dat blijft een vak dat goochelaars vooral onder elkaar delen. "Maar met een stuk of tien basistrucs kan ik iemand al een eind op weg helpen." Hij heeft onder meer een poppenkast ter beschikking en recent maakte hij een apparaat waarmee kinderen hun eigen goochelstokken kunnen maken.

Bedoeling is dat hij aan de overkant zo nu en dan actief blijft als goochelaar. Recent kreeg hij een serie nieuwe trucs en materialen van een man die vroeger Nederlands kampioen goochelen was. "Hij had op de markt in Den Burg naar mijn middeleeuws bekerspel staan kijken en hij had ervan genoten." Gaande het gesprek kwamen ze erachter dat de man ooit kampioen was geworden in een zaaltje in Stadskanaal waar Weerman als jongetje van zes voor het eerst een goochelaar zag en meteen verkocht was. "Hij zocht een opvolger om zijn spullen te schenken en nu twee maanden later ben ik zelf op zoek. Hoe wonderlijk kan het gaan."

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Weerman via goochelaarwautier@gmail.com.