Chantal Dros en Rosa Drost als punker en hippie bij hun presentatie over festivals. Rechts juryleden Marion Barth en Lucien Hoogenbosch.
Chantal Dros en Rosa Drost als punker en hippie bij hun presentatie over festivals. Rechts juryleden Marion Barth en Lucien Hoogenbosch. Foto: Gerard Timmerman

Punkers, hippies, Karel de Grote en muziek

De één als punker, de ander als hippie. Chantal Dros en Rosa Drost waren in de huid gekropen van festivalbezoekers bij de presentatie van hun profielwerkstuk over de ontwikkeling van jongerenculturen op festivals.

Chantal en Rosa horen tot de 120 examenleerlingen van OSG De Hogeberg die donderdagavond hun profielwerkstukken presenteerden. In totaal 62 voordrachten en 20 posters waarbij de meest uiteenlopende onderwerpen voorbijkwamen. Zoals: welke gevolgen heeft de vergrijzing op de economie, de verschillende strafmogelijkheden voor jonge misdadigers, kunstgras en hoe het leven van een model eruitziet.

De meeste leerlingen hadden wat met de onderwerpen die ze kozen. Chantal en Rosa zijn echte festivalganges. Pinkpop, om er maar eentje te noemen. Enthousiast spuien ze hun kennis over festivals. Dat je er drie jeugdculturen tegenkomt: hippies, punkers en hiphoppers, herkenbaar aan hun kledingstijl. Over de ontwikkeling van festivals: "Vroeger hadden ze vaak één soort muziek, op Pinkpop heb je nu in de ene tent het ene genre en in de andere een heel andere stijl." Veranderd is ook de prijs van de festivals. "Vroeger kostte een kaartje 45 gulden, nu €200,-. Maar Pinkpop is nu is dan wel drie dagen. Eten is er ook heel duur." Ze vertellen over het gebruik van drank- en drugs op festivals en allerlei andere zaken. Juryleden Marion Barth, Lucien Hoogenbosch en Gerard Timmerman volgen het met belangstelling. Lucien, docent op Scholen aan Zee, de school met wie OSG De Hogeberg gaat samenwerken, is er speciaal voor uit Den Helder gekomen. "Leuk om eens te kijken hoe jullie het hier doen." Hij was één van de 28 juryleden.

Verderop laat Gijs Rijkers horen hoe hij zijn trommel anders kan laten klinken. Door een ander vel, de spanning te veranderen of met andere trucs. De posterpresentatie van Celine Kuiper heeft als titel: Vakantie, waar moet je heen? Ze was onder meer te rade gegaan bij reisadviseur Addy van Tatenhove. Celine: "Texelaars kiezen vooral voor veilige bestemmingen." IJsland is volgens Celina de meest veilige bestemming van de wereld. Maar niet populair bij Texelaars. Te koud. "Texelaars zoeken vooral de warmte op."

Jelle van Melis en Jesse Schoots nemen jury en toeschouwers mee terug in de tijd. Naar die van Karel de Grote. Ze zijn in kostuum, compleet met helm, schild en zwaard. Met oude kaarten, kookpot, vuurstenen, tent en andere (gebruiks)voorwerpen uit die tijd. Ze doen in het land zelfs mee aan het naspelen van historische veldslagen.

In lokaal 237 is het muisstil als OSG-scholier Noa Goënga een lied zingt en zichzelf begeleidt op gitaar. Onderdeel van haar presentatie over het schrijven en uitbrengen van een eigen nummer. Dat viel haar trouwens nog niet mee. In hoeverre de koersexplosie van de bitcoin verband houdt met de presentatie van Timo Westdorp en Pelle Rovers bleef onduidelijk, zoals ook hun uiteenzetting over deze digitale goudmijn voor veel toehoorders te hoge wiskunde bleek.

Het is slechts een greep uit de vele presentaties waarop de scholieren zich maandenlang hadden voorbereid. Met als publiek klasgenoten, ouders, opa's en oma's, broers en zussen en jury's die de presentaties beoordeelden. Dat maakte het extra spannend, want het werkstuk is zelfstandig onderdeel van het examen. Kwaliteit en inhoud van de presentatie verschilden per voorstelling en bij menig leerlingen speelden de zenuwen op. Maar al met al een zeer gevarieerde avond met veel leuke en boeiende onderwerpen waar ook voor de toeschouwers veel te leren viel.