Herman Smith exposeert schilderijenserie
Herman Smith exposeert schilderijenserie "Brieven van Groot Roosje" in De Hoeksteen. Foto: Gerard Timmerman

Kunst biedt Licht in de duisternis

"Licht in de duisternis" is de titel van de winterexpositie van woensdag 13 december tot vrijdag 12 januari in De Hoeksteen in Den Hoorn. In die periode zijn er in het schilderachtige Hoornderkerkje ook meerdere activiteiten.

In De Hoeksteen brengen werken van twee kunstenaars een warme sfeer in de koude wintertijd. Herman Smith exposeert zijn schilderijenserie "Brieven van Groot Roosje". Meerdere werken, uitgevoerd in rode en gouden tinten, getoond in samenhang met originele lichtobjecten van Lubbo de Graaf uit Drenthe.

Herman Smith

Smith wordt in 1948 in Utrecht geboren. Hij belandt als vijftienjarige jongen op kantoor. Drie jaar later ontdekt zijn chef zijn 'geheim' van stapels tekeningen in een bureaula. Hij zet hem voor het blok: promotie maken of een kunstopleiding volgen. Dit is de omslag in zijn leven. Eerst gaat Herman Smith naar Artibus in Utrecht en vervolgens naar De Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. In Leuven volgt hij filosofiecolleges over de fenomenologie van de natuur.

Met Marjan Boontjes vestigt hij zich in 1982 in Koedijk waar ze Galerie-Theater 'De Wisseling' opzetten. Herman Smith geeft daar cursussen kunstzinnige vorming. Herman werkt in thema's. Dat wat hem raakt zet hij om in schilderijen. In 1997 komt de tweede grote omslag. Hij wordt getroffen door een beroerte. Alles komt in een stroomversnelling. Tekeningen, schilderijen, gedichten en verhalen. Dit resulteert in het boek 'Een wonderlijke reis'. Er volgt een tweede boek: 'Een al te open huis – Wij zijn meer dan ons brein'. Vanaf 2000 heeft Herman zijn atelier in een oude bollenschuur nabij De Koog.

Brieven van Roosje

Deze keer liet Smith zich inspireren door het Johannes Evangelie "In de beginne was het woord". De titel "Brieven van Roosje", verwijst naar de brief die zijn dochter Roosje (nu veertig) schreef als kleuter. "Op een dag zei ze: Ik wil Groot Roosje worden genoemd. Een brief vol kruisjes en nulletjes, zoals een kleuter zich uitdrukt." De schilder die in 1989 een beroerte kreeg herstelde, maar moeite hield met zijn spraak, gaf al zijn werken titels. Maar zette die er niet op. "Ik zou het leuk vinden als mensen er zelf een titel aan geven. Zo kan iedereen iets anders bedenken." Van Smith ook werk uit de serie's Zonnebloemen en Graanschoof.

Bij de lichtobjecten liet De Graaf zich inpireren door de natuur. Bij zijn creaties is de natuurlijke vorm van een mooie tak het uitgangspunt. Woord en licht komen samen in een bijzondere en kleurrijke combinatie.

De tentoonstelling is vanaf morgen al te zien, de officiële opening is zondag 17 december om 15.00 uur. Dit gebeurt door Joop Groeskamp, voorzitter van de dorpscommissie. Herman Smith en voorganger Co Boon geven een toelichting op de schilderijen en lichtobjecten. Daarbij worden de titels ter discussie gesteld. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Frans Kaecher op piano en er wordt een glas geheven. De Hoeksteen is woensdag-, donderdag- en vrijdag open, van 19:00 tot 21:00 uur.

In De Hoeksteen is ook een kleine kunstmarkt, van Greet Swabedissen, Cobie Bremer en Gerrit(Rodri) Wolters.

Activiteiten in Hoornderkerkje

Tussen 13 december en 12 januari zijn er ook verschillende andere evenementen in het Hoornder kerkje. Tijdens de Oecumenische dienst op 17 december treedt het Texels Christelijk Mannenkoor op. Fanfare DEK geeft een kerstconcert op 19 december, met warme chocomel en glühwein .

Arie Abbenes speelt op eerste kerstdag 's middags op het beroemde Schuer orgel kerstmuziek uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje, Phili Abbenes vertelt er ook over. Voor "De Hoeksteen" staat een wenskerstboom waar ieder een gedachte of wens in kan hangen.

Open Podium

In dezelfde periode wordt 's avonds in de kerk open podium gehouden. Deelnemers kunnen zich aanmelden kan bij Chris Peters, el. 0222 316361, of Arie Abbenes, tel. 0222 365128.