Steun voor komst Ondernemersfonds

Het nieuwe Ondernemersfonds voor Den Burg kan rekenen op steun van een meerderheid van de politieke partijen op Texel.

Zoveel werd gisteravond duidelijk tijdens de raadscommissie waar het fonds op de agenda stond. Dat was in november ook al het geval, maar toen werd het fonds een maand doorgeschoven, omdat een hoop ondernemers aangaven dat ze zich onvoldoende geïnformeerd voelden en er waren ook bezwaren tegen het fonds.

Daar leek gisteravond aanvankelijk weinig aan veranderd. Marjet van der Vis, woordvoerder namens een groep verontruste ondernemers in Den Burg, gaf aan dat er de afgelopen maand eigenlijk nog weinig was veranderd. Zij hield een pleidooi voor een nieuwe openbare informatieavond waarvoor alle 240 ondernemers van Den Burg persoonlijk een uitnodiging zouden moeten krijgen. Het was volgens haar aan de gemeente om dat te regelen. Wethouder Hennie Huisman gaf aan daar niet in mee te gaan. De pijn zat volgens de wethouder vooral in het gegeven dat niet iedereen het eens is met de komst van het fonds.

Gaandeweg de vergadering rees de vraag hoeveel ondernemers tegen zijn. Van der Vis had het over 40 tot 50 ondernemers, voorzitter Donald de Vrind van Winkelhart van Texel had het over een paar bezwaarmakers die zich bij het samenwerkingsverband van winkeliers, cafés en restaurants hadden gemeld. De behandeling ging gepaard met wat stekeligheden. Ben Zegeren (CDA) vroeg zich op een gegeven moment af of Van der Vis niet gewoon de namen van de bezwaarmakers die zich bij haar hadden gemeld aan het bestuur van het Winkelhart kon doorgeven. Commissievoorzitter Edo Kooiman riep vervolgens Zegeren tot de orde.

Na een schorsing was het snel bekeken en gaven de partijen aan dat zij op 19 december zullen instemmen met het fonds. Jos Timmer (Texels Belang) had nog een aantal bedenkingen, maar die werden door wethouder Huisman weerlegd.