Afbeelding
Foto: Job Schepers

Denken vs doen

Ben je een denker of een doener? Doe je iets zonder na te denken of juist overdacht? Over het algemeen ben ik een denker, ik denk eerst na voordat ik een beslissing neem. Maar er is één ding waar ik nooit eerst denk maar doe, dat is met handleidingen, dingen bakken en dergelijke.

Ik begin altijd meteen met ingrediënten door elkaar te gooien of te proberen om het kastje in elkaar te zetten. Dit gaat natuurlijk nooit goed, tot ergernis van Chris. Eerst lezen hoor ik hem dan weer zeggen. Mee eens, maar ik heb daar dan echt het geduld niet voor. Ik word eigenlijk altijd super geïrriteerd van mensen die eerst een uur nemen om een handleiding of een recept te lezen. Uiteindelijk ben ik wel altijd meer tijd kwijt, omdat het kastje dan net verkeerd in elkaar gezet is of mijn cake mislukt is.

Ik maakte ook altijd eerst mijn huiswerk zonder boek, dan ging ik kijken wat ik al wist of uit de les geleerd had. Ging ook nooit goed, ik moest altijd de helft van de opdrachten overslaan omdat ik dat niet wist en daardoor moest ik dat later allemaal alsnog lezen in het boek. Ik leer er ook niet van, dat is nog het ergste (koppig noemen ze dat? eigenwijs?).

In andere dingen kan ik wel weer onwijs denken. Over de keuzes die je soms moet maken in het leven kan ik soms zo lang denken dat iedereen om me heen op een gegeven moment begint te smeken of ik nou een keer een keus wil maken.

Tsja, ik ben best wisselend. Ik ben een denker en doener denk ik. Soms kan ik een keuze in één keer maken en ben ik van knopen doorhakken, de andere keer denk ik uren en dagen na. Ach, gelukkig kan ik altijd om mezelf lachen als ik weer eens koppig een taart heb gebakken zonder goed het recept te lezen waardoor die toch anders uitgevallen is en sta ik altijd achter mijn keuzes. Dat is het belangrijkste toch?

Emily Westdorp