Achter de schermen

Randstad

Soms zie je schoonheid pas als je even afstand neemt. Een open deur uiteraard, maar ik heb het toch aan den lijve mogen ervaren tijdens een weekje Randstad. Mijn broertje woont in Den Haag, dus het leek me een goed plan om daar tijdens de vakantie mijn bivak op te slaan om Den Haag, Rotterdam en Amsterdam een paar dagen te verkennen.

Mooie omgeving hoor, daar niet van, maar hoe langer je daar tussen het onophoudelijk steen en de drukte dwaalt, des te mooier intussen Texel wordt. 'Hoogtepunt' was wat dat betreft het winkelcentrum van Leidschenveen waar ik mijn boodschappen deed. Zonder twijfel getekend door één architect en ik vermoed dat hij daar maximaal een uur mee bezig is geweest. Werkelijk alles was er hetzelfde. Het enige onderscheid in de gebouwen zat in de naamsborden bij de voordeur. Een bezoek aan dat winkelcentrum en je bent geneigd om hier alle diversiteit in de winkelgebieden subiet voor minstens honderd jaar vast te leggen.

Ook een belevenis: de wijze waarop driekwart daar met tram, bus of metro reist. Slechts een enkeling die tijdens de reis niet op het glaasje van de telefoon zit te kijken. Het is schering en inslag. Een voordeel: ze hebben het in ieder geval van elkaar niet in de gaten, iedereen zit vrolijk in de eigen 'bubble'. Andere bijzonderheid: er lopen opmerkelijk veel mensen rond met witte snoertjes in de oren, zodat ze handsfree een telefoongesprek kunnen voeren. Bij bellende buurman nummer één in de tram zei ik automatisch nog wat terug toen de buurman opeens begon te praten, totdat ik merkte dat de bellende buurman recht voor zich uit aan het praten was en ook recht voor zich uit zou blijven praten tegen iemand die zich vooral niet in de tram bevond. Je leert snel op zo'n moment...

Nu wil het geval dat ik na een week de drukte, het steen en het dagelijks langs elkaar heen leven weer achter me mocht laten en inmiddels terug ben op het eiland. Maar ik kan me na een weekje Randstad wel levendig voorstellen dat een groene, rustieke en authentieke omgeving zoals Texel werkelijk een verademing kan zijn wanneer je jaar-in, jaar-uit in grootstedelijk gebied woont. Zoals gezegd: soms moet je even afstand nemen om te zien wat voor moois je hier dagelijks om je heen hebt. Ik kan het aanbevelen!

Jeroen van Hattum