Bestemmingsplan maakt tongen los

Met maar liefst 21 insprekers tijdens de commissievergadering van woensdagavond was het overduidelijk dat het op tafel liggende bestemmingsplan Den Burg nog niet bij iedereen op goedkeuring kan rekenen. In totaal werden 109 zienswijzen ingediend.

Doordat er zoveel insprekers waren, werd besloten nog niet inhoudelijk op de zaken in te gaan. In een speciaal belegde uitloopvergadering wordt maandag aanstaande inhoudelijk over het bestemmingsplan gesproken.

Er kwamen tal van onderwerpen voorbij. Zo sprak Marleen Keijser in namens kinderopvang Olmenhoeve die een vestiging op de Drijverstraat en de Keesomlaan heeft. Zij willen op beide locatie een woning realiseren om woningen te bieden aan personeel. "Wij zijn een jaarrond bedrijf en hebben dus niets aan personeelswoningen voor een seizoen. Behalve een keukenruimte, kunnen wij zonder uitbouw de woning realiseren. Wij hebben personeel dat nu nog thuis woont en graag op zichzelf wil. We hebben gemerkt dat personeel zich in Den Helder vestigt en uiteindelijk de keuze maakt om dan ook daar te gaan werken. Wij willen onze mensen graag behouden, ook voor de toekomst van Texel", sprak ze daadkrachtig. Binnen het nieuwe bestemmingsplan is echter geen ruimte voor de woningen.

Op woongebied werden ook plannen van Edo Kooiman op tafel gelegd. Om de belangen strikt gescheiden te houden, zat hij niet als politicus aan tafel en zal hij dit bij de behandeling van het bestemmingsplan ook niet doen. Als burger wilde hij graag aandacht voor zijn plan om betaalbare appartementen te realiseren boven de fietsenwinkel van de familie. Wethouder Hercules gaf aan dat het college niet per definitie tegen dergelijke plannen is, maar dat deze nu nog niet concreet genoeg zijn.

Naast deze in het oog springende zaken, waren er tal van aandachtspunten, waarbij het voor de leek soms lastig te volgen was. Het omzetten van een stuk grond van bedrijf naar woonbestemming leidde tot onvrede bij een ondernemer die het terrein gebruikt als opslag. De heer Smit vreest voor de ontwikkeling van het nieuwe 'Buurtskap de Tuunen'. Op zijn bedrijf worden oude motoren gereviseerd en opgeknapt. Hij zit nu in het vrije land en is niemand tot last. "Maar het zijn geen elektrische motoren. Die dingen maken dus geluid." Hij is bang voor klachten als er straks dichtbij gewoond gaat worden. Er kwamen verder kleinere kwesties aan bod. Op 19 december besluit de raad definitief over het bestemmingsplan van Den Burg.