Beeld van de website van Airbenb, met accommodaties op Texel.
Beeld van de website van Airbenb, met accommodaties op Texel. Bron: Airbenb

Tellingen B&B's lopen uiteen

Op hoeveel adressen wordt verhuurd voor logies en ontbijt? Schattingen lopen uiteen, er zijn al drie tellingen in omloop.

Een inventarisatie van de website van Airbenb in augustus leverde het aantal van 244 op. OSG-scholieren Suza, Eliza en Magda kwam voor hun profielwerkstuk (zie artikel in TC dinsdag) uit op 250. Uit de inventarisatie die de gemeente deze week publiceerde komt het aantal van 183. Het verschil is mogelijk te verklaren doordat de gemeente puur naar B&B's in woningen kijkt (totaal op Texel 6.500). Want tussen die op de website van Airbenb, zitten ook B&B's waarvan de bedden geregistreerd zijn als recreatief (hotel, recreatief opstal o.i.d.).

Voor logies met ontbijt geldt dat per woning maximaal zes bedden mogen worden verhuurd in hooguit drie kamers. Dit moet ondergeschikt zijn aan de woonfunctie. Als in een huis bijvoorbeeld drie woningen zijn, dan mogen die niet allemaal recreatief worden verhuurd. Andere voorwaarde is dat de te verhuren kamers/verblijven direct verbonden zijn met het hoofdgebouw. Dus een tuinhuis verhuren als B&B is niet toegestaan. Andere voorwaarden zijn: Voldoende is 0,6 parkeerplaats per B&B-kamer, geen uitbundige reclame-uitingen aan de woning en de B&B mag niet tot overlast voor de omgeving of omwonenden leiden. Voor B&B-verhuur dient men toeristenbelasting af te dragen. Bij de gemeente zijn 140 adressen (van de 183) via de toeristenbelasting bekend. De gemeente heeft de laatste jaren met succes al menig B&B aangeschreven die geen toeristenbelasting afdroeg. Uit de inventarisatie van de gemeente blijkt ook dat er 109 woningen in zijn geheel voor de verblijfsrecreatie worden aangeboden. Hiervan is (nog) niet bekend op hoeveel hiervan de bestemming verblijfsrecreatie rust of dat het een tweede woning betreft. Recreatieve verhuur van een permanente woning is hier verboden. Probleem is dat niet alle adressen bij de gemeente bekend zijn, ook omdat ze niet altijd op de website staan. Nader onderzoek moet uitwijzen welke woningen strijdig met de regels worden verhuurd, waarna zij dit gebruik dienen te staken. Om duidelijkheid te krijgen roept de gemeente logiesverstrekkers die geen tb betalen op zich te melden. Daarna worden diegenen die bekend zijn en geen tb afdragen aangschreven.