Kwestie over landje Cor Zijm sleept voort

"Hij kan het gewoon niet, hij heeft professionele hulp nodig." Noodkreet van Piet Standaart ten overstaan van de commissie Bezwaarschriften naar aanleiding van de invordering van een dwangsom die de gemeente Cor Zijm heeft opgelegd. Reden is dat Zijm er maar niet in slaagt allerlei spullen op zijn agrarische perceel aan de Kooiweg op te ruimen.

De kwestie sleept al lang, al vanaf 2013. "Twee van mijn voorgangers hebben de tanden er al op stuk gebeten", vertelde de ambtenaar die woensdag ter zitting sprak namens het college van b en w. Volgens hem is de kwestie minder ingewikkeld dan het lijkt. "Als wij ons met wat vrienden drie dagen kwaad maken is het terrein opgeruimd." Maar zo makkelijk blijkt dat niet te gaan. "Onmogelijk", vertelde Zijm, die een claim deed op historisch gewoonterecht. "Mijn vader is er geboren, ik ben er geboren..."

De Hoornder verzamelde in de loop der jaren allerlei spullen op het landje. Stenen, ijzerwaren en zelfs een oude touringcar. Het is het college, dat van de raad opdracht kreeg rommelerven aan te pakken, een doorn in het oog. Daarnaast, zo pleitte de ambtenaar, is het waardevolle agrarische grond en als zodanig bestemd. Waarover de raad heeft gezegd dat het ook als zodanig moet worden gebruikt. Zijm had zijn bedenkingen. "Wat maakt deze grond zo waardevol?"

Zijm heeft wel een begin gemaakt met opruimen, maar nog lang niet tot tevredenheid van het college. De vele gesprekken met Zijm ten spijt. Om druk te zetten zijn dwangsommen opgelegd. Geen kleingeld, het loopt in de tienduizenden. Piet Standaart neemt het voor hem op. "Wat zijn de criteria voor rommelerf en op grond waarvan kan het college wel een oppervlakte van tien bij tien meter aanwijzen voor een jaar (waarop Zijm spullen mag opslaan) en niet honderd bij honderd voor tien jaar?" Volgens hem hebben b en w in deze kwestie de verkeerde volgorde gekozen. "Beginnen met professionele hulp bij verzorging van zijn moeder (zorg die Zijm nu grotendeels zelf verleent en waardoor hij naar eigen zeggen niet een opruimen toekomt) en daarnaast professionele hulp om orde te scheppen." Het is de vraag of de commissie Bezwaarschriften gehoor geeft aan zijn verzoek te adviseren Zijm voorlopig met rust te laten. De commissie stelde zich kritisch op jegens Zijm. Ook omdat hij toezeggingen die hij tijdens een vorige zitting had gedaan, niet was nagekomen. Het college van b en w toonde zich wel bereid tot enige coulance, als Zijm een harde toezegging zou doen om over enkele maanden op te ruimen. Maar die toezegging kwam er niet.