Uitkomst van de raadpleging van TipTexel.nl over de locatie onderwijscentrum.
Uitkomst van de raadpleging van TipTexel.nl over de locatie onderwijscentrum. Bron: TipTexel.nl

TipTexel: Meningen over locatie onderwijscentrum blijven verdeeld

Een gebouw met drie lagen, zoals Jan Bot van Stichting Kopwerk onlangs aangaf, is niet nodig om tot de realisatie van een onderwijscentrum te komen op de plek van de huidige Thijsseschool. Het benodigde oppervlak van 4000 m2 is makkelijk te realiseren in twee bouwlagen op het huidige bouwvlak van meer dan 2400 m2. Dat stelt Mayke Veeger die als stedenbouwkundige kennis van zaken heeft.

Naast de voordelen die zij al noemde - zie voorpagina - is zij van mening dat de kinderen hier ook lekker buiten kunnen spelen op de ijsbaan. Wat betreft de ijsbaan, liggen er echter ook weer plannen om deze gedeeltelijk in gebruik te nemen als parkeerplaats. In hoeverre deze hierna geschikt blijft als grote speelplaats, is nog niet duidelijk. Veeger was de woensdag de laatste in een serie van meer dan twintig insprekers.

Inhoudelijk praat de politiek dan ook pas maandag verder over haar bevindingen. Er lijkt in de gemeenschap zeker steun. Ondanks dat het besluit al is genomen, benadrukken diverse ouders dat er nog niet begonnen is aan de bouw en dat het wel een ingreep betreft voor de lange termijn. De beslissing moet dus breedgedragen zijn. Uit de laatste raadpleging van TipTexel blijkt opnieuw dat de politiek voor een lastige beslissing staat. De meningen zijn namelijk sterk verdeeld. Zo schrijft een deelnemer als het over de veiligheid gaat: "Als je zorgt dat niet iedereen de kids bij iedere drup of wissewasje met de auto naar school brengt doe je zelf ook iets aan de veiligheid." Een ander stelt: als er één kruising in Den Burg is, dan kan je die aanpakken en iedereen weet dat je daar moet oppassen. Als je door heel Den Burg op verschillende plekken scholen heb, maakt dat het niet veiliger."

En waar Veeger stelt dat het niet goed is om kinderen van verschillende leeftijden zo bij elkaar te zetten, stelt een deelnemer aan TipTexel juist: "De vrees dat basis en voortgezet onderwijs niet samengaan is deels onterecht. Er zijn al scholen die het samen doen. Ik heb die bezocht en het is mooi om te zien hoe alle leeftijden met elkaar samengaan."

Ook blijft voor veel van de panelleden de zin van het Onderwijscentrum Texel sowieso onduidelijk. "Het is toch beter als een kind in de buurt naar school kan en daar als het de leeftijd voor heeft zelfstandig en veilig naar toe kan gaan. Bij de huidige plannen is het een komen en gaan van ouders. Dat op zich maakt het al onveiliger.'

Aanmelden voor het panel kan via www.tiptexel.nl.