Bufferzone moet

overlast beperken

Scouting Texel en Uitvaartcentrum Texel hebben donderdag 14 december een mediationgesprek om nader tot elkaar te komen in de ontstane situatie tussen beider buren. Tijdens de raadscommissie spraken beide partijen over hun bezwaren tegen het nieuwe bestemmingsplan centrum Den Burg.

Voor de verhalen van beide kanten is begrip op te brengen. Scouting mag in het nieuwe bestemmingsplan enkel nog verhuren in de maanden juni-juli-augustus waar dit eerder het hele jaar gedoogd werd. De vereniging kan de inkomsten goed gebruiken omdat het weinig subsidie ontvangt. Maar de meeste partijen aan wie de vereniging verhuurt, scholen en verenigingen, komen juist in het voor- en het najaar. "Als wij niet meer in andere periodes van het jaar kunnen verhuren, bestaat Scouting Texel tot de portemonnee definitief leeg is. Ik sta hier voor het belang van de toekomst van Scouting Texel", sprak André Eelman die een grote delegatie van de scoutinggroep had meegenomen. Er was vanuit de politiek veel begrip voor de scouting. "Bij scouting hoort een vuurtje en de scouting doet zoveel om hun eigen broek op te halen. Voor de inzet van de scouting mag best wat meer waardering zijn", sprak bijvoorbeeld Ben Zegeren. Wethouder Hercules gaf aan dat er echt wel waardering is, maar dat geen enkele vereniging het jaar rond mag verhuren en dat dit voor de scouting ook nooit zo is geweest. Mark Pijper vestigde in 1990 het uitvaartcentrum aan de Bernhardlaan op een door de gemeente aangewezen plek, sinds enkele jaren is de overlast toegenomen. "Laat ik vooropstellen dat ik niets tegen de scouting heb en ook nooit bezwaar heb gemaakt tegen scoutingactiviteiten of de verhuurperiode van drie maanden die iedere vereniging heeft. Ik sta echter ook voor mijn bedrijf. Groepen die de situatie niet kennen, hebben bijvoorbeeld keihard radio's aan en gebruiken van die luchthoorns die je in voetbalstadions tegenkomt, vlakbij ons terrein. Ik weet mij soms geen houding meer te geven als ik met familie van een overledene in gesprek ben. Ook ik snap dat scouting een vuurtje wil stoken of een keer een barbecue heeft, maar moet dat helemaal aan onze kant van hun speelterrein? En is het nodig gras op het vuur te gooien als de wind onze kant op staat? De rook trekt dan over ons terrein heen. Ik hoef u niet uit te leggen waarom dat ongemakkelijk is. Wij hebben geen ruzie met scouting, maar we moeten ook ons werk kunnen doen."

Een oplossing zit mogelijk in de aankoop door Mark Pijper van een stuk grond dat nu nog gebruikt wordt door Scouting Texel. Het stuk grond is van de gemeente en als de aankoop alsnog doorgang vindt, ontstaat er een bufferzone van ongeveer tien meter tussen scouting en het uitvaartcentrum. Hier zouden onder meer geluidswerende schermen op geplaatst kunnen worden. Bovendien kan de bomensingel dan terugkeren. De partijen spreken maandag verder over de inhoudelijke kant van het verhaal, over het bestemmingsplan wordt 19 december gestemd.