Björn Lamberink loopt warm voor de actie
Björn Lamberink loopt warm voor de actie "Breng ze weer samen" van Serious Request. Foto: Gerard Timmerman

Björn geraakt door thema Glazen Huis: "Iets dat mijn gevoel draagt."

De actie "Breng ze weer samen" van Serious Request dat dinsdag 19 december naar Texel komt, heeft een stevige pleitbezorger in de persoon van Björn Lamberink.

De opbrengst gaat naar het Rode Kruis, met als doel vermiste kinderen op te sporen, het contact met hun familie te herstellen en hen weer thuis te brengen. Björn: "Mijn vader is voor mijn geboorte overleden als gevolg van een verkeersongeval. Als vierjarig jochie ben ik uit huis geplaatst en heb nadien bij verschillende pleeggezinnen gewoond. Ik heb mijn vader niet gekend en wist niets over zijn roots. Pas op mijn zestiende leerde ik familie van mijn vader kennen. Dat was overweldigend. Toen ontdekte ik ook dat een groot deel van mijn familie van vaders kant in Indonesië woont, op Java. Nu wil ik een wereldreis maken om hen op te zoeken. Daardoor was ik zo geraakt toen ik hoorde dat 3FM Serious Request voor dit jaar het thema "Breng ze weer samen" had gekozen. Dit is iets wat mijn gevoel draagt."

Björn (27) woont sinds van de zomer op Texel en is werkzaam als hulpkok. Maar maakt zich ook voor het Rode Kruis verdienstelijk als projectvrijwilliger bij 3FM Serious Request. "Ik zit in het callcenter. We draaien plaatjes in ruil voor een kleine donatie." Op eigen initiatief, zonder te weten dat vanuit De Cocksdorp een actie kwam om Serious Request naar Texel te halen, startte hij een eigen actie, om op Texel zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor dit doel. "Ik dacht, ik wacht niet tot het Glazen Huis op 18 december in Apeldoorn, maar begin alvast. Ik ben langs ondernemers in Den Burg gegaan en heb hen gevraagd of zij een klein geldbedrag willen storten of een artikel of dienst willen doneren, zodat ik dat kan veilen." Ondanks dat hij nog tamelijk onbekend is op het eiland, leverde het hem al enkele toezeggingen op, voor een lunch of diner, een arrangement, een tas vol boodschappen en andere zaken.

Samen optrekken

Via-via is Björn inmiddels in contact gekomen met de Cocksdorpers die het initiatief namen tot een eilandbrede actie (zie het artikel hierboven). Nu trekken ze samen op en is er inmiddels besloten tot het houden van een grote veiling voor het goede doel. Om het officieel te maken is daarvoor inmiddels contact gelegd met de notaris. Björn is aanspreekpunt voor Den Burg. Zijn gegevens staan in het artikel hierboven.