De jeugd heeft de toekomst, ook en zeker bij het Koninklijk Texels Fanfarecorps. Deze groep blaast en trommelt enthousiast hun partijtje mee.
De jeugd heeft de toekomst, ook en zeker bij het Koninklijk Texels Fanfarecorps. Deze groep blaast en trommelt enthousiast hun partijtje mee. Foto: Gerard Timmerman

Jeugd zet bij de fanfare de toon

Mooie muziek, gezellig en het is leuk om in een groep te spelen. Volop enthousiasme bij de jongste muzikanten van het Koninklijk Texels Fanfarecorps.

Waar nog niet zo lang geleden stemmen opgingen dat de muziekvereniging uit Den Burg aan vergrijzing snel ten onder zou gaan, klinkt nu een heel ander geluid. Het fanfarekorps uit Den Burg beschikt over een bloeiende jeugdsectie, variërend in leeftijd van zeven tot vijftien jaar. Volop leven in de brouwerij en hoop voor de toekomst. Ze blazen en slaan enthousiast hun partijtje mee in de muziekvereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat. Daan Aberson, Karlijn de Jonge, Jasper Slegh op bugel, Ruben de Jonge op trommel, Delano Witte en Emiel Udding spelen trompet. Jasper, de oudste van het stel, speelt al een jaar of vijf, zes bij KTF, Emiel is er alweer vier jaar bij.

Moderne muziek

Er wordt nog wel eens gedacht dat fanfaremuziek iets van vroeger is, maar niets is minder waar, benadrukken deze jonge muzikanten. "We spelen veel moderne muziek, hele leuke liedjes. "Rudolph de Rednose Reindeer", "Klompendans", "Universal Bandcollection" en ander populaire muziekstukken komen voorbij. Onder leiding van dirigente Wendy Prins (moeder van Karlijn en Ruben) repeteren ze elke maandagavond, ook samen met het grote orkest. Daarin spelen onder meer ouwe rotten als Cor van IJsseldijk en Dick Bousma, die de jeugd meenemen in hun spel. Er is één familie bij KTF die met drie generaties is vertegenwoordigd: Opa Arie Maat, dochter Dia en (klein)zoon Daan. "Daan is bij wijze van spreken met de toeter geboren", vertelt Dia. "Het spelen is hem met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan nam ik hem al mee naar repetities, als klein mannetje leerde hij trommelen. Op zijn zevende mocht hij eindelijk op les voor een blaasinstrument." Inmiddels een vaste waarde binnen het orkest.

Instrumentale Muzikale Vorming

Maar de jeugd bij KTF bestaat echt niet allemaal uit kinderen van oudere muzikanten. Anderen zijn bij het fanfare gekomen via de Instrumentale Muzikale Vorming (IMV) op de basisschool. Ook daarom is het van groot belang dat er op de basisscholen muziekonderwijs blijft, vinden ze bij KTF. Jasper speelt ook bij het Regionaal Jeugd Orkest Alkmaar.

Jongeren worden intern opgeleid bij KTF, anderen krijgen les op de muziekschool of een combinatie van beiden. Ze hebben ook al opgetreden. Onlangs nog voor een publiek van tweehonderd toehoorders in de grote Burghtkerk. Was dat niet héél spannend? "Nee hoor", vertelt Karlijn. "We treden wel vaker op en we hadden goed geoefend."

De jeugd heeft plezier in het spelen. "Het zou leuk zijn als we er nog wat meer jeugd bij krijgen", vertelt Dia Maat, secretaris bij KTF. Om de kosten hoeft de jeugd het niet te laten. De vereniging stelt een instrument beschikbaar en jongeren worden intern door de vereniging opgeleid. Dat gebeurt door gekwalificeerde docenten en op een instrument naar eigen keus. De praktijk leert dat kinderen zich dat snel eigen maken en kunnen meespelen met het orkest.

Concerten

Voor wie de jeugd, maar ook het hele orkest wil zien en horen spelen is er de komende tijd volop gelegenheid. Op 16 december een optreden in de Gollards, op 23 december in De Cocksdorp, 24 december in De Koog, op 13 januari het Nieuwjaarsconcert en 14 april het Voorjaarsconcert.

Niet alleen de jeugd is welkom bij KTF, alle leeftijden zijn welkom. De vereniging stelt een instrument beschikbaar en noten kunnen lezen is geen vereiste. Overigens geldt dit ook voor andere muziekverenigingen op Texel, zoals DEK in Den Hoorn en Excelsior in Oosterend.

Opgave

Meer informatie of opgave kan bij Dia Maat, tel. 06-23347615 of mail. secretaris@ktf-texel.nl.