PvdA: te weinig sturing op

Beeldkwaliteit is gemiste kans

De toepassing van het Beeldkwaliteitsplan dat de raad in 2013 heeft vastgesteld, blijkt beperkt. verreweg de meeste nieuwe bouwplannen en ruimtelijke ontwikkelingen hoeven zich er niets van aan te trekken.

Door een raadsbesluit uit 2008 over de toen geactualiseerde Welstandsnota zijn grote en belangrijke delen van Texel welstandsvrij geworden, zoals het buitengebied (met uitzondering van de Hogeberg, stolpen, monumenten, beschermde dorpsgezichten, schapenboeten, buurtschappen en dorps- en bosranden).

"Een gemiste kans", zegt de PvdA. "De niet altijd fraaie gevolgen daarvan zijn zichtbaar in ons landschap", meldt de partij, zonder overigens voorbeelden te noemen. Sturen op de vraag of het gewenste plan in de omgeving past, kan nu in onvoldoende mate. "Daar willen wij meer mogelijkheden voor."

In een motie vraagt de partij het college van b en w de raad binnen drie maanden te informeren over mogelijkheden die er zijn om het beeldkwaliteitsplan meer zeggingskracht te geven bij ruimtelijke ontwikkelingen. Ook vraagt de PvdA b en w de raad vroegtijdig te betrekken bij de evaluatie van de Welstandsnota 2008 en ruimte geven tot het stellen van kaders over de actualisatie daarvan. Ander verzoek is in de aanloop naar de actualisatie rekening te houden met de wens van de raad om de reikwijdte van de Welstandsnota uit te breiden.

Een oplossing kan volgens de PvdA zijn: het verruimen van de gebieden die vallen onder de vlag van de Welstandsnota, waarbij het Beeldkwaliteitsplan als welstandskader zal gelden.