Pijnlijke nederlaag voor Texel'94

De wedstrijd staat op het lijstje van tien pijnlijkste momenten van Oranje. De nederlaag tijdens de halve finale van het EK in 2000 tegen Italië, dat met tien man kwam te spelen. Menigeen heeft de gedachte er aan verdrongen, maar de pijnlijk nederlaag van Texel'94 tegen KFC bracht de herinnering weer even terug.

KFC stond slechts één punt hoger op de lijst, op papier waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Maar de praktijk kan weerbarstig zijn, zo bleek zondag maar weer. De gasten draaien al wat langer mee in de tweede klasse en zetten de eerste tien minuten zware druk. Een counterploeg met een stuk of vier, vijf spelers die snel naar voren gingen. Doelman Alexander Smit bracht in deze fase redding, in andere gevallen hielpen de voorwaartsen van KFC de kansen zelf om zeep. Maar de Texelaars waren gewaarschuwd.

Kansen

Na die wat angstige openingsfase, trok Texel'94 het initiatief naar zich toe en creëerde kansen. Een mooie dieptepass van Ralph Slik bereikte Sander de Haan, die met een fraaie lob de doelman probeerde te verschalken. Maar die kreeg net zijn vingertoppen ertussen en tikte net over. Zo ontstonden er meer gevaarlijke situaties. Na een half uur mocht Yorgo Helleman een vrije trap nemen net buiten de zestien meter. Hij krulde de bal keurig over het muurtje in de rechter bovenhoek: 1-0. KFC, dat speelde volgens het systeem 4-4-2, gaf tegengas en rukte snel op over de flanken. Maar tot aan de rust bleef de stand ongewijzigd.

Boost blijft uit

KFC dat moet komen en zo ruimte laat voor Texel'94, dat nog een extra doelpuntje kan meepikken en zo de overwinning veilig stellen. Bij Texel overheerste die hoopvolle gedachte over een prima uitgangssituatie voor de tweede helft. Maar het pakte anders uit. De tegenstander schakelde een tandje bij, was veelvuldig in balbezit, won persoonlijke duels, etc. Daar waar Texel zogeheten "tweede ballen" kwijtraakte en vooral achter de feiten aanliep. De gedroomde boost in het spel bleef uit.

Na tien minuten maakte KFC de gelijkmaker. De ploeg rook bloed en nog geen vijf minuten later scoorde ze nummer twee. Het dominante spel deed menigeen zich afvragen waarom deze gastploeg toch zo laag staat. Maar toen een tegenstander na twintig minuten de rode kaart kreeg, leken de kansen te keren.

Niets was minder waar, alsof de ploeg compleet was bleven de Zaandijkers lekker voetballen en lieten de Texelaars alle hoeken van het veld zien. Binnen de kortste keren stonden de groenzwarten 1-5 achter.

Texel'94 zakt naar de negende plaats. Volgende week spelen de Texelaars tegen Velzen. "Dan moeten we volle bak spelen", luidt het dringende advies van elftalbegeleider Rob van der Stap.