Schrijfmarathon voor rechten van de mens

Brieven schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens de Schrijfmarathon op zaterdag 9 en maandag 11 december in de openbare bibliotheek krijgen verdedigers van de mensenrechen speciale aandacht. Op beide dagen wordt van 10:00 uur tot 12:30 uur doorgeschreven. Een initiatief van Amnesty International Werkgroep Texel.

Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn. "Beschermers van de mensenrechten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking."

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden bij 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms'jes en WhatsApp'jes verstuurd. "Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk."

Contactpersoon: Willem Witte, Oesterstraat 17, 1794 AR Oosterend tel: 0222-318870