Bart Goemans van Omnyacc Texel met Eliza Blom, Suzan Pijper en Magda Boekhoudt.
Bart Goemans van Omnyacc Texel met Eliza Blom, Suzan Pijper en Magda Boekhoudt. Foto: Omnyacc Texel

Presentatie profielwerkstuk Suzan, Eliza en Magda over AirBenB

"Er zijn wel regels voor AirBenB, maar niet iedereen houdt zich er aan. Het is nu nog geen probleem, maar als het aantal maar blijft groeien kan het wel een probleem worden. De gemeente let er op, maar het blijft lastig controleren."

Bevindingen van Suzan Pijper, Eliza Blom en Magda Boekhoudt, leerlingen van 5 Havo. Voor hun profielwerkstuk hebben ze als onderwerp AirBenB gekozen. Donderdagavond om 19:45 uur presenteren zij het in lokaal 237. Het is één van de vele presentaties die avond.

AirBenB is een actueel onderwerp, er is volop discussie over deze vorm van logiesverstrekking door particulieren die steeds meer terrein wint. In steden als Amsterdam, waar het volledig uit de hand is gelopen, maar ook op Texel komen er steeds meer bij. "Wij kwamen tot 250 AirBenB's op Texel. Daar zitten er overigens een aantal bij waar bedden op zitten (die meetellen voor de gemeente en beperkt zijn in aantal, in tegenstelling tot de BenB's, die in elke woning mogen)."

"Het wordt steeds groter", vertellen de drie. AirBenB heeft hun interesse, wat de keus voor dit onderwerp verklaart. Om deze bedrijfstak te analyseren hebben ze zich er niet met een Jantje van Leiden van afgemaakt. "We hebben gekeken wat er mag: logies voor maximaal zes personen of drie eenheden/kamers. Ook hebben we ingezoomd op de dorpen en gezien dat er onderlinge verschillen zijn. In De Koog en Den Burg, waar er veel meer zitten, heeft het een andere impact dan in Den Hoorn."

Knelpunt is, zo signaleren de drie, het parkeren. "Dat is eigenlijk wel het grootste probleem. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen parkeergelegenheid in hun voortuin aanleggen." Eén van de voordelen aan AirBenB, is volgens de meiden dat de gasten niet op het park blijven, zoals elders wel het geval. "Dat is weer goed voor andere ondernemers."

Om tot een extra gedegen profielwerkstuk te komen, vroegen en kregen ze hulp van Omnyacc Texel, het kantoor aan de Abbewaal. Bart Goemans, die samen met Ineke Zijm, een soort sparring partners was voor de drie: "Wij bieden de OSG in overleg met het decanaat de mogelijkheid dat leerlingen met ons kunnen klankborden over onderwerpen, als een soort mini-stage. Leerlingen kunnen hun interesse of gekozen onderwerp men ons bespreken. Zij leren er van, maar wij ook."

Suzan: "We hebben er veel van opgestoken." Zij, Eliza en Magda leggen momenteel de laatste hand aan hun presentatie. Als het helemaal klaar is, hebben ze er naar schatting 170 uur ingestoken.