Kottervisser Arco Vonk.
Kottervisser Arco Vonk. "Vissen zit in het bloed, mijn opa Arie Vonk had een Texelse Blazer TX9 en was bollenboer op Oost." Foto: Gerard Timmerman

Mooi om getij en seizoenen te volgen

Wat voor werk doet u?

Ik werk als visserman op de TX3. Varen doe ik vanaf 1991 en ben begonnen als garnalen visser op de TX30 van Theo Eilander. Leuke tijd, vrij en ongedwongen. Daarna ben ik gaan varen op verschillende Noordzee kotters zoals de TX66, toen die verkocht werd ben ik weer 10 jaar aan het werk geweest op de garnalenkotterTX25 bij D.A. Blom. En nu alweer 6 jaar bij de gebroeders Van der Vis. Vissen zit in het bloed, mijn opa Arie Vonk had een Texelse Blazer TX9 en was bollenboer op Oost. Mijn vader Kees en mijn ome Bert waren ook vissermannen.

Bent u geboren en getogen op Texel?

Ik ben in de strenge winter van 1969 geboren op Oost nr. 2. Mijn vader moest in de sneeuwstorm de vroedvrouw zien op te halen. Dit was de jongste zus van mijn moeders tante Trijn Zijm- v.d. Meer, mijn moeder heet Mienke en mijn zus is Ageeth. Ik heb tot 1992 thuis gewoond en heb toen met mijn vrouw Wilma een huis gekocht in de Mars. Daar hebben we tot 2009 gewoond. En sindsdien wonen we in Zuid-Eierland. Onze dochter Rosa is in 1999 geboren in Den Burg.

Als kind altijd buiten aan het banjeren en ravotten

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Ik vind het grappig dat je op Texel verschillende districten hebt met hun eigen dingetjes. Elk dorp heeft wel zo zijn eigen karakter en leefwijze; de één wat vrij gevochten en de ander leeft weer wat ingetogener. Als ik naar mijzelf kijk, kon je doen en laten wat je wilde. Altijd buiten aan het banjeren en ravotten. Vissen, varen, spitten en hutten bouwen, sleutelen, het kon niet gek genoeg. Wat een vrijheid! En dat is nu dan weer eigenlijk een probleem… want leven en laten leven wordt in deze maatschappij steeds lastiger. Ook al heb ik daar zelf geen probleem mee.

Wat doet u naast uw werk zoal?

In de weekenden dat ik thuis ben, ben ik eigenlijk altijd bezig op ons erf of in mijn schuur. Heb op het erf wat kippen en eenden scharrelen en in het voorjaar soggen van Jacob en Jannechien Roeper. We hebben een flink gastenverblijf en tuin. Dus er valt altijd wat te klussen. Snoeiwerk, grasmaaien, reparaties, huis verbouwen. Ik ga ook graag een rondje met mijn motor en een ommetje met de hond. Ik heb zelf een strandzeiler en mijn dochter heeft een zeilbootje, het is leuk om op pad te gaan met elkaar.

Wat is uw favoriete plek?

Dat is toch wel de Waddenkant van het eiland van De Cocks tot Skill. Water trekt, het is mooi om het getij te kunnen volgen en de seizoenen in het water. Ik ben opgegroeid in en om het Wad, als jochie had ik al mijn eigen Hemelrijk vlet De Zwarte Haan, kubben zetten, pieren spitten, hengelen met badgasten zo kon ik een zakcentje verdienen en hoefde ik niet opgesloten te zitten in de bollenschuur om wat te verdienen.

Welke onderwerp verdient meer aandacht?

De jeugd, want die heeft de toekomst. Scholing, werkgelegenheid, huisvesting. Texel vergrijst in een rap tempo. Het begint met educatie die aansluit op het leven hier op Texel. Boeren, vissen, horeca, toerisme, opleidingen hiervoor ontbreken op Texel. Terwijl hierin wel de werkgelegenheid zit op alle leerniveaus. De volgende stap is betaalbare huisvesting voor jongeren. Zelf waren we 21 en 22 jaar dat we een huis kochten, dat is nu totaal niet haalbaar voor de jongeren.

Wat moet vooral blijven zoals het is?

Vooral het landschap houdt mij bezig. Er wordt veel natuur teniet gedaan om zogenaamde nieuw natuur te creëren. In mijn idee ten koste van leef- en woonomgevingen van mens en dier die al eeuwen bestaan. Het landschap in de buitengebieden wordt naar mijn idee een éénheidsworst die door heel Nederland wordt aangelegd of je nu door Friesland, Zeeland of de Peel rijdt overal zie je nieuwe gemaakte natuur. Het lijkt wel niet te stuiten.

Wat zou er anders mogen?

Geen stadse fratsen, zoals het parkeerbeleid op strandslagen en buitengebied. Parkeergeld heffen is prima, maar dan de regeltjes van bijvoorbeeld nog je blauwe schijf neerleggen vind ik grote onzin, het is het één of ander. Ook het ontwerp van het gemeentehuis, daar is de plank totaal misgeslagen. Dit pand past totaal niet op Texel en is niet uniek; van dit ontwerp staat al zoveel in Nederland. Het hoeft allemaal niet oubollig te zijn. Vernieuwing is goed, maar blijf bij de identiteit van het eiland.

Wat is er zonde aan Texel?

Ik vind het qua toerisme jammer dat de campings langzaamaan verdwijnen en dat daar dan chalets en recreatiewoningen voor teruggezet worden. Ik begrijp ook wel dat men daarvoor kiest om zo het hele jaar door broodwinning te hebben. De diversiteit van de badgasten bindt zo in. Bijvoorbeeld de jeugd zie je bijna niet in de zomermaanden, terwijl dit toch de toekomstige badgast is die terugkeert met zijn gezin omdat ze vroeger een geweldig tijd op het eiland hebben gehad.

Wie verdient er een grote pluim?

Het werkvolk dat in de zorg werkt. Mensen die onvoorwaardelijke inzet hebben voor de medemens die op dat moment erg afhankelijk is van zorg. Die ondergewaardeerd zijn en steeds meer te maken hebben met bureaucratie en regeltjes en beperkt worden in hun zorgzaamheid.

Waarin onderscheidt Texel zich?

Toch nog het gevoel van vrijheid, leven en laten leven. Waar nodig bied je een helpende hand zonder een tegenprestatie te verwachten. Overkanters breng je hierin nog weleens in verlegenheid, die denken dan dat je wat van ze moet of voelen zich verplicht tot een wederdienst. Is natuurlijk nergens voor nodig.

Gaat u speulen met Ouwe Sunderklaas

Nee heb ik nooit gedaan. Ging wel in mijn schooltijd gewoon eenvoudig met een laken over m'n kop of oliepak aan biertje halen met mijn maten. Verder heb ik er niet veel mee. Ik ben misschien te nuchter daarvoor.

Wie zou u graag in een volgende "Eiland Van…"willen zien?

Sjef Boom. Ik ken hem al jaren via werkzaamheden op de kotters. Een boeiende man.