Illegale bouwsels Ploosterstraat moeten alsnog worden gesloopt

Bewoners van de Ploosterstraat moeten enkele schuurtjes en schuttingen alsnog slopen. Het college komt terug op een eerder besluit om niet te handhaven tegen deze illegaal gebouwde schuurtjes achter hun woningen.

De schuurtjes en schuttingen staan verder naar achteren dan bedoeld, waardoor verkeer niet het stukje groen achter de huizen op kan en de eigenaar van een B&B aan de Kikkertstraat op het achtererf niet de gewenste parkeerruimte kan creeëren. Het handhavingsverzoek was volgens de gemeente algemeen gesteld en had betrekking op 'schuren', c.q. 'bouwwerken' die zonder vergunning door bewoners zijn neergezet. Het college wees dit verzoek integraal af, met verwijzing naar de gekozen prioriteiten voor handhaving. Tegen dit besluit niet te handhaven werd bezwaar ingediend.

De Commissie Bezwaarschriften oordeelt nu dat dit bezwaar gegrond is. De commissie vindt dat – als er sprake is van een handhavingsverzoek – niet tot afwijzing daarvan kan worden overgegaan op basis van (slechts) verwijzing naar een prioriteitstelling. Dit oordeel stemt overeen met heersende jurisprudentie en wordt daarom door het college overgenomen. Het college heeft besloten het handhavingstraject te starten en kondigt aan een voornemen tot aanschrijving te sturen naar de bewoner(s) van de woningen waarachter illegale bebouwing aanwezig is.

Eerder dit jaar schreven de betreffende bewoners de gemeente dat zij "niets wensen af te breken dat al zolang staat." De kwestie is gelinkt aan een geschil over het stukje groen waarvoor de wens bestaat, voor een B&B aan de Kikkertstraat, dit als doorgang te gebruiken om in de achtertuin parkeerplaatsen te realiseren. Maar de buurt protesteert hiertegen. Aanvankelijk stonden b en w de doorgang over het groentje niet toe. Tegen dit besluit diende de b&b bezwaar in.

De Commissie Bezwarenschriften oordeelt nu dat op het groentje een openbare weg is ontstaan "omdat het perceel sinds jaar en dag door de bewoners van de Ploosterstraat wordt gebruikt om de achterkant van hun percelen te bereiken". Volgens de commissie gaat een uitweg voor de Moerbei over het groentje ook niet ten koste van openbaar groen of een parkeerplaats. Het college volgde dit advies op. De grond achter de huizen aan de Ploosterstraat in De Cocksdorp wordt dus toch als openbare weg beschouwd.

Bewoners van de Ploosterstraat leggen zich niet neer bij dit besluit en kondigden aan naar de rechter te stappen.