Het bord Grolloo aan de muur in De Koger Dorpsstraat, op het huis van Frits Bonne (inzet).
Het bord Grolloo aan de muur in De Koger Dorpsstraat, op het huis van Frits Bonne (inzet). Foto: Bord: Frits Bonne, portret Bob Dijksen

Bluesveteraan "leende" bord Grolloo en schroefde het op de muur

"Laat ik eens ondeugend wezen en het bordje er af halen", dacht Frits Bonne uit De Koog, toen hij in Grolloo tot het besluit kwam om het bord met de plaatsnaam mee naar Texel te nemen en bij hem thuis aan de muur te schroeven.

Bonne, tot voor kort gitarist in Bluesselect, is sinds jaar en dag fan van Cuby & The Blizzards, komt al jaren in Grolloo. Het dorp verwierf bekendheid toen blueslegende Harry "Cuby" Muskee zich in een oude stolpboerderij vestigde en daar met zijn band repeteerde. Inmiddels is het een C&B-museum. Bonne kwam geregeld in Grolloo. „Met Pinksteren had je in Grolloo altijd een kleinschalig bluesfestival. Wij gingen daar elk jaar heen en stonden dan met een tentje op camping De Berenkuil. Als we van en naar de camping gingen, passeerden we dat bord. Dat bleef mij maar trekken", vertelde hij deze week tegen een verslaggeefster van Dagblad van het Noorden. Het nieuws dat Bonne het plaatsnaambord van Grolloo aan zijn gevel had geschroefd was haar ter ore gekomen.

Het was geen spontane actie. Bonne: "Ik heb eerst de gemeente Aa en Hunze gebeld met de vraag of ik het bord kon kopen. Dat kon niet, want het was cultureel erfgoed. Dan maar de burgemeester gebeld. Maar ook daar kreeg ik nul op het rekest." Als een "dief in de nacht" ging de Texelse bluesveteraan naar Grolloo. "Ik heb het bord eraf gehaald en aan mijn eigen huis geschroefd", biechtte hij de verslaggeefster op. "Toen ik het haar vertelde, verwachtte ik natuurlijk wel dat dit een staartje zou krijgen.

En inderdaad. Al een dag later kondigde wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze in Dagblad van Het Noorden aan dat Bonne een gepeperde rekening kan verwachten. "We zullen niet met loeiende sirenes naar Texel rijden, maar we kunnen het ook niet goedkeuren. Als we dat doen, hebben we straks geen bord meer over. Deze meneer heeft ons iets afgenomen. Die borden worden betaald van ons belastinggeld." Stiekem ziet ziet de bestuurder er ook de humor wel van in. De voormalige gemeentesecretaris stuurde hem al eens een foto van het bord. "Dat vonden we grappig: een stukje promotie van Grolloo en Aa en Hunze op Texel. Maar toen wisten we nog niet dat hij het bord gestolen had."

Bonne hoopt dat het toch in der minne kan worden geschikt. "Ik wil het graag in de ludieke sfeer houden. Ik hoop dat het tot een ruil kan komen, zodat er een mooi bord van de gemeente Texel in Grolloo komt."