Een innovatief 'sta-bed' in Den Hoorn was onderwerp in 2016.
Een innovatief 'sta-bed' in Den Hoorn was onderwerp in 2016. Foto: Willem Sangers

Genoeg inspiratie voor de speulers

Nog een kleine twee weken en dan is het alweer Ouwe Sunderklaas. Traditiegetrouw een moment voor de Texelse Courant om potentiële speulers wat inspiratie mee te geven, al gebeurt er heel veel moois dat de krant niet haalt en mooier is om te speulen.

Op het noorden van het eiland is er genoeg gebeurd. De Krim opent een nieuw zwembad en een logiesverstrekker krijgt het aan de stok met buurtbewoners nadat hij een aantal parkeerplaatsen wil realiseren. In de Kikkertstraat opent Bakker Timmer een nieuwe dependance en ook de Wadsteiger houdt de gemoederen flink bezig. In de supermarkt kan men tegenwoordig terecht voor het afhalen van medicijnen en ook de dijkversterking en de natuurontwikkeling in de noordelijke polders biedt genoeg houvast voor een gevarieerd programma in de Durper huiskamers.

In De Waal is ook dit jaar weer genoeg speulvoer. Wat te denken van de rosmolen die er niet kwam, een prachtige editie van Sommeltjespop of de lugubere vondst van een kistje botten uit de tuin van de pastorie waar overigens ook nieuwe mensen zijn komen wonen. Verder zijn er plannen om de verkeerssituatie in het dorp veiliger te maken en was Texels kleinste dorp gastheer voor 'misschien wel de laatste' Echt op sien Tessels. Over afscheid gesproken, Angelina Stiehl stopt in 2017 met atelier nadat haar man André van der Vliet na jaren De Krim met pensioen gaat.

In Oosterend was er veel te doen rond de lokale voetbalclub. De trainer vertrok richting Texel'94 en enkele spelers namen dezelfde route. Twee gebeurtenissen die los van elkaar stonden, zo wist de vertrekkende Nico Kremer te melden. Goed nieuws is er ook voor de club, een tweede team deed zijn herintrede. Om nog even in de sporthoek te blijven: ouders verplaatsen het pannaveldje dat moet wijken voor woningen. Het veldje krijgt een nieuwe plaats bij De Vliekotter, de basisschool die veelvuldig in het nieuws is. Een uitstekend 'speulmoment' levert Oost waar appelbomen op last van de gemeente moeten worden verwijderd.

Vaak zoeken speulers dat wat de krant juist niet haalt

In Oudeschild zullen de dijkwerkzaamheden en de daarbij komende verkeersomleidingen ongetwijfeld onderwerp van de speulen zijn. Ditzelfde geldt voor de nieuwbouwplannen van de Texelse bierbrouwerij in het havendorp. Het zijn open deuren. Maar er zijn ook onderwerpen die minder voor de hand liggend zijn. Zo maakte lokaal kunstschilder Gerd Jan Roos het grootste schilderij uit zijn loopbaan, de kunstcommissie is bezig met de keuze voor een kunstwerk en Astrid van de Wetering laat de Witte Punt niet los. Op de haven zelf wordt Veronica verkocht en maken de vissermannen zich zorgen over hun toekomst door ontwikkelingen als de Brexit, de aanlandplicht en de bedreigde pulskorvisserij. "nieuwe natuur" is ook altijd een populair onderwerp in het dorp.

Van Oudeschild gaan we naar Den Hoorn. Onderweg passeren we het NIOZ - dat het hoofd nog altijd boven water houdt - met in de haven de nog altijd niet verkochte Schulpengat. In de TESO-haven drijft de Texelstroom die ook weer genoeg praatjes oplevert. De TESO zet bovendien steeds meer mensen over. In Den Hoorn zelf zijn er zorgen over de verkeersveiligheid op Diek en maakt De Toegift@Klif12 plannen om ook formule 1 en voetbal uit te zenden. Via ZDH - waar de trainer vertrok en de ene blessure de andere lijkt ook op te volgen - komt men terecht bij paal 9. Het veelbesproken paal 9 waar de zandsuppletie maar niet wil vlotten.

In De Koog is er genoeg om te speulen. Van kleine allegaartjes tot grootste meeslepende kwesties. Paul van Dijk en Frits Langeveld ontmoeten elkaar nog steeds geregeld in de rechtbank, terwijl The Talk of the Town een donker gat is in de Dorpsstraat. Na veel gebakkelei en het nodige oponthoud krijgt Planet De Koog daadwerkelijk vorm. Er werd zelfs een heus convenant ondertekend. Maar liefst zestig wensen heeft de werkgroep opgesteld. Ook in De Koog vertrok ondertussen de trainer en nam een aantal spelers mee terug naar Den Helder. De iets lompere Mario van der Hert werd aangesteld als zijn vervanger.

In Den Burg zijn de opgravingen op de Groeneplaats ongetwijfeld een dankbaar onderwerp. Ook nieuwbouw op verschillende locaties geeft genoeg input. Verder: het gepersonaliseerd leren op de OSG, politieke beslissingen vanaf de Emmalaan, inbraken, wateroverlast en een ondernemersfonds. Nee saai hoeft het dit jaar niet te worden met Ouwe Sunderklaas.