Karin Gaasbeek en Jacolien van Kooten als moeder en dochter in
Karin Gaasbeek en Jacolien van Kooten als moeder en dochter in "Vertwijfeld". Foto: Gerard Timmerman

"Vertwijfeld" ontroert

Ontroerende momenten dinsdagavond in de Buureton. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Alzheimer Café Texel voerden Karin Gaasbeek en Jacolien van Kooten het toneelstuk "Vertwijfeld" op. Met herkenbare situaties voor veel bezoekers.

"Vertwijfeld" gaat over een dochter en een moeder, bij wie op jonge leeftijd dementie wordt vastgesteld. Langzaam maar zeker verliest de moeder haar vermogen om zelfstandig te wonen en is steeds meer aangewezen op de mantelzorg van haar dochter. De ziekte heeft grote invloed op beider leven. Moeder verliest de regie over haar leven, haar vrijheid, waardigheid kalft af en zekerheden verdwijnen. Het zijn trefwoorden op ballonnen, die één voor één knallen. Vreugde en humor maken plaats voor verdriet, frustratie, angst en machteloosheid. Ook een stuk met hier en daar een knipoog. De dochter: "Wat waren jullie een leuk stel toen jullie móesten trouwen. En wat wás pa een knappe man." De moeder: "Ja, jammer dat jij niet op hem lijkt…"

Herkenbaar

Zeer herkenbaar uitgebeeld door acteurs Jacolien van Kooten en Karin Gaasbeek, die beiden een achtergrond in de zorg hebben en met beiden een flinke dosis toneelervaring. Na "Verdeeld" hebben ze ook dit tweede toneelstuk zelf bedacht en vorm gegeven, als hoofdpersonen in hun eigen stuk hadden ze zich bijzonder goed ingeleefd in hun rol.

Een stuk met een serieuze ondertoon, op een avond met een feestelijk tintje. In tien jaar tijd is het Alzheimer Café, dat maandelijks in de Buureton wordt gehouden, tot een vaste waarde uitgegroeid. Velen weten de bijeenkomsten te vinden, waarin tal van sprekers over Alzheimer en aanverwante thema's de revue passeerden. Het café wordt gerund door twintig vrijwilligers, het bezoekersaantal komt vrijwel nooit meer onder de tachtig personen. Vrijwilligers zorgen voor een warm welkom, voor iedereen persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Voor de bezoekers, veelal mantelzorgers een moment van verbondenheid en gelegenheid ervaringen en gevoelens uit te wisselen.

De twee acteurs en Liesbeth Rijk en Margreet Berndsen, die het Alzheimer Café organiseren en presenteren, werden door Nel van Ockenburg van Alzheimer Nederland in de bloemetjes gezet. Haar organisatie had bijgedragen in de kosten van de avond en ze sprak haar waardering uit voor het café. Margreet Berndsen sprak de hoop uit dat het Alzheimer Café het omgaan met de ziekte dementie wat draaglijker heeft kunnen maken.

Vast onderdeel is ook een gedicht, uitgezocht en voorgedragen door Theo Timmer. Immer afgestemd op de inhoud van de avond. Soms, ook deze keer, op het laatste moment gewijzigd. Uit het hoofd en met gevoel gebracht. De Oosterender band The GAF (Mariëlle Nitsche, Pieter Drijver en Gerard Timmerman) zorgde met covers van klassiekers uit de popmuziek voor de muzikale omlijsting.

De Buureton was dinsdag tot de laatste stoel bezet, de animo was zelfs zó groot dat menig belangstellende moest worden teleurgesteld. Maar er komt een herkansing, de voorstelling wordt op 28 januari 2018 herhaald, aanvang 14:00 uur.