André Keijzer en Niels Hars in de winkel van Texel Tent die sinds vandaag gesloten is.
André Keijzer en Niels Hars in de winkel van Texel Tent die sinds vandaag gesloten is. Foto:

André Keijzer stopt, Texel Tent krijgt vervolg

"Af en toe doe ik een rondje, bijvoorbeeld op De Krim en kom ik nog steeds tenten tegen die ik tien jaar geleden zelf gemaakt heb. Dat soort klussen blijven je bij", stelt André Keijzer van Texel Tent. Per 1 december sluit de winkel aan de Wilhelminalaan in Den Burg. Maar niet getreurd, het werk van Keijzer krijgt opvolging in de zaak van CIV op de haven van Visserijcoöperatie Oudeschild.

Als we dinsdag een bezoek brengen aan de winkel van Keijzer zijn medewerkers druk bezig met het inventariseren van van alles en nog wat. Haakjes, oogjes, ritssluitingen; alles keurig gesorteerd in bakjes. "André wist ons precies te vertellen wat hij allemaal had en we mochten gerust komen kijken. Het gevoel was van beide kanten direct goed en we waren er binnen een paar weken uit", stelt Niels Hars van de CIV. Keijzer: "We worden er beiden beter van. Ik word in februari 66 en ga met pensioen. Mijn rug werkt ook niet meer helemaal mee. Ik was al aan het kijken naar opvolging toen dit op mijn pad kwam. Ik ken Niels al jaren privé en van het één kwam het ander."

20 jaar vakmanschap

Met het pensioen komt voor Keijzer een einde aan bijna twintig jaar vakmanschap. Hij begon zijn bedrijf in 1998 achter de Aldi en kwam via de Maricoweg in 2004 op de huidige locatie terecht. "Ik deed eigenlijk alles wat met tenten te maken had: van het inzetten van een nieuwe rits tot het opbouwen van een volledige tent. Niet alleen in de zaak, ik hielp mensen ook op hun seizoensplek op de camping. Deze baan had ook een sociale functie. Ik had klanten die ieder jaar terugkwamen. In de winter is het rustiger. Wat regelmatig gebeurde in het voor- of najaar is dat vaste, oudere gasten van het eiland ineens alleen kwamen. Dan was de partner overleden. De overgebleven partner bleef dan zo een halfuur of langer praten in de winkel. Daarnaast heb ik een paar keer rugklachten gehad en kwamen er mensen speciaal naar de winkel om te vragen hoe het ging. Dat zijn dingen die je bijblijven aan dit werk. Maar ook het bouwen van tenten voor Kogerstrand en De Krim bijvoorbeeld. Ondanks dat ik altijd alleen gewerkt heb, was er genoeg gezelligheid", vertelt Keijzer.

"Wij zullen André ook nog regelmatig om advies vragen en hij neemt ook de tijd om alles goed over te dragen. Er zit zoveel kennis binnen dit gebied bij André. Dat moet je niet zomaar overboord gooien. Daarom vonden wij het ook belangrijk dat we het bedrijf van André voort konden zetten. Keijzer: "en ik draag het zonder zorgen over. Het is nu tijd voor andere dingen. Ik trommel nu lekker op mijn cajón in de Keltische band van Loes Bakker. Een cajón is een klankdoos waar je op zit, terwijl je er op trommelt. Je hebt dus altijd een kruk bij je en het is een hoop minder gesleep dan een drumstel", lacht hij voluit. De stemming bij Texel Tent is sowieso opperbest. "Er blijft een stuk vakmanschap behouden. Dat is goed, want er zijn steeds minder mensen op het eiland die met hun handen kunnen werken. Zoek maar eens een jonge metselaar bijvoorbeeld", stelt Keijzer. "Naast de producten verhuist ook al het gereedschap naar Oudeschild, zodat de klanten van André straks nog gewoon met hun tent ergens terecht kunnen. "Als het doek onder de naaimachine past, kan men bij ons terecht en anders zoeken we een andere oplossing, dat is ons motto", verzekert Hars.

Wat er in de toekomst gevestigd wordt in het pand aan de Wilhelminalaan is nog niet bekend, het pand staat te koop.