Prent van het gezin Blomhoff-Bergsma dat in 1817 naar Japan reisde.
Prent van het gezin Blomhoff-Bergsma dat in 1817 naar Japan reisde. Foto: Bron: Rijksmuseum

"Brieven uit Deshima" beschrijft historische reis Rede naar Japan

"Brieven uit Deshima" is de titel van het boek met het originele manuscript over een zeereis in 1817 van de Rede van Texel naar De Oost. Het betreft de reis van Jan Cock Blomhoff en Titia Bergsma met hun zoontje naar Deshima in Japan.

De reis vertrekt vanaf de Rheede van Texel en beschreven wordt ook hoe ze hier nog ruim twee weken liggen om te wachten op gunstige wind. Ze gaan daarom meermaals aan wal om extra proviand in te slaan en ontvangen bijvoorbeeld ook nog bezoek van familie uit Amsterdam ed. In het boek zijn er onder de vele afbeeldingen ook een paar van de Rede. Ook de terugkomst gaat via Texel. Jan Cock werd in 1817 het nieuwe hoofd van de handelspost Deshima en nam, tegen de Japanse regels in, zijn vrouw en zoontjes mee. Dat liep niet goed af. Titia en zoontje moesten, met het na vier maanden kerende schip, weer weg en Jan Cock moest blijven om zijn functie te vervullen. Titia overleed na terugkomst binnen enkele jaren, waarschijnlijk voornamelijk door een onderweg opgelopen ziekte. Momenteel is ook nog precies 200 jaar geleden, dat Jan Cock Blomhoff en Titia Bergsma die vier maanden samen op Deshima zaten. Met dit boek komt het ongeromantiseerde verslag in het licht dat loopt van de kennismaking van Jan Cock en Titia tot enkele maanden na haar overlijden. Soms bijzonder en stoer, soms opvallend huis-tuin-en-keuken, soms pijnlijk en in elke geval echt. (Zie voor een uitgebreidere impressie www.brievenuitdeshima.nl )

Het boek kost €25,- en bevat het complete manuscript, met per pagina een uitgetypte versie, en is verrijkt met vele oude afbeeldingen van het gezin, van Deshima en van wat er tijdens de lange reis onderweg te zien was. Het is alleen te bestellen via www.brievenuitdeshima.nl en zal verder bij presentaties en bij sommige themamarkten te krijgen zijn. Versturing naar derden en/of in kadoverpakking en met een kaartje is mogelijk.