Leerplein op OSG De Hogeberg
Leerplein op OSG De Hogeberg Foto: Gerard Timmerman

Kansen en bedreigingen voor OSG

Verzelfstandiging van OSG De Hogeberg als kans op overleving, maar er zijn ook bedreigingen. Het staat in het rapport Onderzoek & Advies (Bestuurlijke) Toekomst OSG De Hogeberg door Marcus Driessen en Hans van Gansewinkel.

Een uitdagende tijd voor de school, die nog maar kort geleden is gegroeid van het predicaat "zwak" naar "basis". En die daarnaast met het gepersonaliseerd leren de overstap maakt naar een fundamenteel nieuw concept van onderwijs en veel scherper moet sturen op het niveau van presteren van team, leerlingen en onderwijsopbrengsten. De school mag niet terugvallen in oude kwaliteitsproblemen. De kortgeleden ingevoerde systematiek voor sturing op kwaliteit vergt een strakke planning en controle, waarbij veel op de schouders van directie en teamleiding rust. Dat legt een groot beslag op de capaciteit, stuurmanskunst en kunde van de directie. Mogelijke bedreiging is de nieuwe systematiek van bekostiging door het ministerie van OCW, die naar verwachting in 2020 intreedt. Onzeker is of de negatieve effecten voor Texel zijn om te buigen. Wel heeft het gemeentebestuur een goede start gemaakt met de lobby.

Nu nog 830 leerlingen, in 2025 naar verwachting rond de 600. De financiering voor de formatie van onderwijzend personeel (OP) komt uit op 1 op 14 leerlingen. Er moet dan dus flink worden gesneden in het personeelsbestand. In de sociale plannen tot 2020 is voor het OP een reductie voorzien van 16 fte: van 64,7 (2015) naar 48,7 en voor Ondersteuning Onderwijzend Personeel (OOP) een reductie van 16,5 naar 7,5 fte. Er moet nog meer worden gesneden, want over langere tijd is een sterkere krimp nodig. Hiervoor moeten hernieuwde sociale plannen worden opgesteld. De formatie voor 2024/2024 komt uit op 44 OP en 6,5 OOP. Het totaal aantal medewerkers daalt van 71,6 in schooljaar '17/'18 naar 51,1 in '24/'25.

Om een school in de volle breedte, van vmbo tot vwo, in stand te houden is onder meer nodig dat docenten in verschillende rollen kunnen acteren: vakspecialist, generieke leraar en coach. Leerlingen krijgen minimaal 189 dagen per jaar onderwijs. De schooltijd wordt ingevuld met: lessen, coachingmomenten, stages en projecten, colleges of vakken elders, afstandsonderwijs of leren op leerpleinen.