TESO: ook tarief 2018 gaat niet omhoog

Goed nieuws voor gebruikers van de veerdienst: TESO heeft besloten de tarieven voor 2018 wederom niet te verhogen, er zal in 2018 ook geen btw op het bootkaartje in rekening worden gebracht.

De Tweede Kamer heeft op 23 november jl. besloten dat de invoering van 21 procent btw (in plaats van nu 0 procent) op aanschaf, reparatie en onderhoud van Waddenveerboten met een jaar zal worden uitgesteld. Dit besluit vormt voor TESO aanleiding om nu definitief bekend te maken dat de tarieven in 2018 opnieuw niet zullen worden verhoogd én dat er in 2018 nog geen btw op het bootkaartje in rekening zal worden gebracht.

Dit betekent overigens niet dat de btw-dreiging is weggenomen. Zoals uit een afgelopen donderdag aangenomen amendement blijkt, is het zeer waarschijnlijk dat met ingang van 2019 alsnog de 21 procent btw op aanschaf, reparatie en onderhoud van de veerboten wordt ingevoerd. Bovendien is de kans groot dat de overheid met ingang van 2019 het lage btw tarief verhoogt van 6 naar 9 procent. Het is derhalve aannemelijk dat als gevolg van deze belastingmaatregelen de prijs van het bootkaartje dan alsnog door TESO zal moeten worden verhoogd. Maar zover is het nog niet, TESO heeft nu een jaar de tijd om de zoektocht naar een oplossing voort te zetten.