Han de Kroon was altijd op zoek naar bijzondere groentegewassen.
Han de Kroon was altijd op zoek naar bijzondere groentegewassen. Foto: Ruth de Ruwe

Groentehandelaar Han de Kroon ambassadeur van Texels product

Han de Kroon was voor menig Texelse chef, producent en Slow Food lid een bekende. Als derde generatie groentehandelaar, eerst met een winkel in Bloemendaal en later met een groothandel in de Waarderpolder in Haarlem, was hij altijd op zoek naar bijzondere groentensoorten en bevlogen telers.

Tijdens een vakantie op Texel ontdekte hij de asperges van Bert Keijser en was onder de indruk van de smaak. Hij was een creatieve ondernemer die graag op bijzondere wijze zijn liefde voor groenten deelde en ze promootte. Zorgde dat Haarlemse restaurants deze asperges konden serveren. Zo organiseerde hij in 2010 met de burgemeesters van Texel en Haarlem een feestelijke maaltijd en werden de Texelse asperges Haarlem binnen gevaren. Bij Keijser ontmoette De Kroon Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe, makers van De Smaak van Texel. Hij was enthousiast en wilde met hen een vervolg maken. Dat werd "Onvergetelijke Groenten". Uitgever Martin Fontijn van Fontaine Uitgevers stond meteen achter dit project. Texelse en landelijke chefs zelfs tot en met drie Michelinsterren werd gevraagd een bijdrage te leveren in de vorm van een gerecht met een bijzondere 'vergeten' groente. De Kroon schreef de deskundige achtergronden, Ruth de Ruwe maakte de foto's en was verantwoordelijk voor de vormgeving en Annette van Ruitenburg zorgde voor de 'thuiskook' recepten.

Bij de start van het boek bleek De Kroon chronische leukemie te hebben, maar onvermoeibaar werkte hij door aan het boek. Tijdens zijn 'goede weken' werden de bezoeken ingepland en het drietal reisde heel Nederland en ook Belgiƫ af voor de reportages. Het boek was een succes en er kwam met net zo veel enthousiasme een vervolg, "Onvergetelijke Groenten Recht voor z'n Raap". Nu stonden telers en tuinders centraal, ook die van Texel.

Zijn zoon Mark kwam in de zaak. De Kroon zette zijn speurtocht naar bijzondere gewassen voort onder meer op Texel en ontdekte naast de Texelse shiitake zeekool en andere producten, zoals de zilte aardappelen, -tomaten, -venkel en ijskruid. Al deze groenten staan op de kaart in Nederlandse toprestaurants. Maar ook voor de thuiskok werden ze gepromoot. Hij gaf les aan koks en bij een gastles op OSG de Hogeberg zei een leerling: "Heerlijk die oude groenten maar ik hoef ze thuis niet klaar te maken, want mijn ouders lusten het vast niet".

Han de Kroon overleed op 19 november.

Annette van Ruitenburg