Floor Roeper met een stoere haan bij de kippenren van zorgboerderij
Floor Roeper met een stoere haan bij de kippenren van zorgboerderij "De Tesselse Kamp". Foto: Gerard Timmerman

Iets betekenen voor de samenleving

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is thuis, boerderij "De Kamp". Ik ben graag buiten en met de dieren aan het werk. We hebben een groenten- en bloementuin, hier kan ik, vooral in de zomer, tijden in doorbrengen. Het is mooi om te zien hoe alles groeit en zich ontwikkelt, dat geldt ook voor de dieren. Op de boerderij hebben we naast de koeien en schapen ook veel andere dieren: konijnen, varkens, kippen, eenden, katten en paarden. Mijn eigen paard is een Belgisch Trekpaard, hij heet Blix, ik ga graag buiten rijden met hem. Vaak ga ik naar de Hogeberg, het bos of het strand, allemaal goed bereikbaar vanaf huis! Dat is heerlijk, de boerderij ligt op een rustige plek maar toch ook centraal, je kan verschillende kanten op.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Geboren niet, ik ben geboren in het Gemini ziekenhuis in Den Helder, een "Helderse kraai" dus! Opgegroeid ben ik wel op Texel, tot mijn tiende hebben we op een andere boerderij gewoond aan de Rozendijk. Ik ging naar school in Den Burg, vaak gingen er vriendinnetjes mee naar de boerderij om te spelen. Ik heb een fijne jeugd gehad, ik heb het opgroeien op een eiland of op de boerderij nooit als vervelend ervaren. Ik vond het juist fijn, je groeit op in beschermde omgeving, ik werd thuis vrijgelaten en er was ruimte om mij te ontwikkelen.

Vaak ga ik naar de Hogeberg, het bos of het strand

Op mijn 17e behaalde ik mijn havodiploma, toen ben ik naar Leeuwarden verhuisd om te studeren, ik heb hier twee jaar gewoond en gestudeerd. De studie die ik volgde, Nederlands lerarenopleiding, was niet de goede keuze. Ik ben teruggekomen naar Texel en ben toen naar het Clusius College in Alkmaar gegaan, hier zit een opleiding die zich richt op de zorgboerderij. In deze opleiding krijg je les in veehouderij maar ook verschillende zorg- en welzijnvakken. Deze opleiding heb ik gevolgd en afgelopen jaar afgerond, toen ben ik ook met mijn eigen bedrijf begonnen!

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik ben sinds de zomer gestart met het bieden van dagbesteding op de boerderij, zorgboerderij "De Tesselse Kamp". Dit doe ik bij mijn ouders op het bedrijf. Ik ben zelf op de boerderij opgegroeid. Omdat ik dit als fijn heb ervaren wil ik dit ook graag andere mensen meegeven. Ik bied op 4 dagen dagbesteding voor ouderen en kinderen met een zorgvraag. Ik vind het leuk om met deze doelgroepen te werken, het zijn erg verschillende doelgroepen. Tijdens mijn eerste opleiding had ik al ervaring opgedaan met het werken met kinderen. Tijdens de opleiding op het Clusius heb ik ook op een zorgboerderij voor mensen met dementie stagegelopen, ik vond dit een bijzondere ervaring en een dankbare doelgroep. Op de zorgboerderij kijken we naar de kwaliteiten van iemand en wat iemand graag wil doen, het is de bedoeling dat mensen met een voldaan gevoel kunnen terugkijken op een dag op de boerderij.

Ik ben erg blij met de keuze die ik heb gemaakt, de verandering van de studie en het starten voor mijzelf. Ook ik heb na een dag werken op de boerderij met de deelnemers een voldaan gevoel, het is fijn om mensen iets mee te kunnen geven van jezelf en ze daar blij mee te maken. Ik wil graag iets betekenen voor de Texelse samenleving.

Naast het werken op de zorgboerderij werk ik op vrijdag bij Bloem. Ik vond het altijd al een mooie winkel en toen ik zag dat Hanneke nog iemand zocht heb ik meteen gebeld. Ik vind het leuk om met de bloemen te werken en iets extra's te leren. Je bent op een hele andere manier bezig dan op de boerderij, dit zorgt voor variatie.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen zijn de mensen op Texel nuchter, "doe maar normaal, dan doe je gek genoeg" is, denk ik, een van de meest bekende gezegdes op het eiland. Doordat het een vrij kleine gemeenschap is kennen mensen elkaar snel, niet te veel opvallen wordt als goed beschouwd. Ik denk dat er ruimte moet zijn voor iedereen, je moet je kunnen ontwikkelen zoals jij dat graag wilt en je niet belemmerd voelen. De laatste tijd staan er verschillende artikelen in de kranten over dat kinderen en jongeren zich belemmerd voelen in het opgroeien op het eiland of dat zij zich minder geaccepteerd voelen omdat zij "anders" zijn. Dit vind ik zorgwekkend. Want "doe maar normaal, dan doe je gek genoeg" moet voor iedereen passend zijn, wat voor de een normaal is, is voor de ander uitbundig. Maar wanneer iemand zich daar goed bij voelt, waarom niet?

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De natuur op Texel vind ik prachtig, het is ontzettend divers en er zijn veel bijzondere plekken. De Slufter bijvoorbeeld, is prachtig in ieder jaar getijde. Ik heb een tijd bij De Jan Plezier gewerkt en kwam hier toen dagelijks, iedere dag zag het er anders uit, het is bijzonder dat de natuur ervoor zorgt dat er zo'n gebied ontstaat. Ik ben graag in de natuur, met mijn paard rijden of een stuk wandelen. Het is fijn dat er zoveel verschillende plekken zijn waar je naartoe kunt gaan om van de natuur te genieten op Texel. In de zomer ging ik ook altijd graag naar het Ceres strandje, dichtbij huis en 's avonds kon je hier ook heerlijk met de paarden zwemmen!

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Ik vind dat er ruimte moet blijven op Texel voor de boeren. De boeren zorgen voor een gevarieerd landschap en daarmee ook het behoud van de natuur. We willen graag dat de koeien en schapen in de wei lopen, maar dan moet er natuurlijk wel ruimte zijn om ze buiten te laten lopen. Er wordt tegenwoordig veel geïnvesteerd in de natuur, maar ik vraag mij af of natuur iets is wat je kan maken. Natuur ontstaat uit zichzelf, het is er.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik vind dat mijn ouders een grote pluim verdienen, ze steunen mij ontzettend in alle plannen die ik heb en waar wil maken. Ze stellen hun bedrijf beschikbaar, helpen mij waar nodig en denken met mij mee. Ik ben ontzettend blij dat ik deze mogelijkheden van ze krijg!

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

In de volgende 'Eiland van…' zou ik graag Arco Vonk willen zien. Arco is een goede vriend van mijn ouders. Hij kan leuk vertellen over de natuur, de kotter en Texel. Het lijkt mij leuk om zijn verhaal hier te lezen!