Mahmoud Abu Alrous haalde hier zijn  diploma's en is als tegelzetter een eigen bedrijf gestart. Linksboven een voorbeeld van zijn werk in Syrië.
Mahmoud Abu Alrous haalde hier zijn diploma's en is als tegelzetter een eigen bedrijf gestart. Linksboven een voorbeeld van zijn werk in Syrië. Foto: Gerard Timmerman

Mahmoud uit Syrië start hier eigen bedrijf

Mahmoud Abu Alrous vluchtte met zijn gezin uit Syrië en belandde op Texel. Leerde Nederlands en haalde zijn diploma Basisveiligheid. En pakte zijn oude beroep van tegelzetter weer op. Sinds 1 november als zelfstandig ondernemer.

Mahmoud, echtgenote Huda en hun twee kinderen Hmza en Jawad hebben het hier prima naar hun zin. "Texel is een mooi eiland, met aardige en vrolijke mensen, veilig en goed voor de kinderen." Heel anders dan het land in oorlog dat ze in 2012 ontvluchtten. Een jaar en acht maanden verbleven ze daarna in Libië. "Maar ook daar was het oorlog en niet meer veilig." Met zo'n driehonderd anderen riskeerden ze hun leven in een bootje en maakten de oversteek naar Italië. Ruim drie jaar geleden kwamen ze in Nederland, via opvangcentra in Ter Apel en St. Anna Parochie kwamen ze in mei 2015 op Texel.

Geen stilzitters

Het zijn geen stilzitters. In Syrië had Mahmoud een eigen tegelzetbedrijf, hij betegelde zwembaden, badkamers en noem maar op. Luxe, veel natuursteen en de meest bijzondere patronen en figuren. Hier wilde hij ook zo snel mogelijk weer in zijn oude beroep aan de slag. Vakmatig geen probleem, want het tegelzettersdiploma dat hij haalde, had hij binnen een week op zak. Bij opleidingsbedrijf Espeq haalde hij ook het diploma Basisveiligheid (VCA), nodig om een zelfstandig bedrijf te starten. En ook de inburgeringscursus hebben ze beiden met succes doorlopen, hoewel Nederlands voor mensen vanuit een Arabische achtergrond bepaald geen makkie is. Maar het spreken en schrijven gaat hen goed af. "Texelaars hebben ons goed geholpen", doelt hij onder andere op taalcoach en maatschappelijk begeleider Jolet Leenhouts. Zij hielp hem onder meer bij het schrijven van een ondernemersplan en het invullen van allerlei formulieren.

Mahmoud liep onder meer stage bij Woontij en is deze maand onder de naam Kwaliteitstegelzetter voor zichzelf begonnen. Elke dag pakt hij de eerste boot, om voor opdrachtgevers op bouwprojecten in Amsterdam, Hilversum, Den Haag en elders aan de slag te gaan. Om met de boot van half zeven of half acht 's avonds weer thuis te komen. Veel reizen en lange dagen. Liever zou hij dichter bij huis aan de slag gaan. "Dat scheelt me veel reistijd." Hij heeft een eigen website (www.AA-tegelzetter.nl), met daarop foto's van zijn werk. Via zijn netwerk lopen lijntjes met Texelse ondernemers, maar hij hoopt ook bij particulieren aan de slag te kunnen. Ook maatschappelijk is Mahmoud actief, zo zat hij onder meer in de ouderraad van de Thijsseschool.

Klassen-assistent

Ook Huda zit niet stil. Ze kan goed leren en wil graag verder studeren. "Ik wil graag klassen-assistent worden." Dat was ze al een poosje op de kleuterschool, om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. "

Jolet is onder de indruk van wat ze beiden bereikt hebben. "Ze staan heel positief in het leven en hebben keihard gewerkt om hun leven zó te organiseren als ze zelf graag willen. Heel veel dingen zelf uitgezocht en hulp gezocht op de juiste momenten." Inmiddels hebben ze ook het Nederlanderschap aangevraagd.

Gekomen als vluchteling, willen ze hier nu een "gewoon" leven leiden als andere Texelaars, niet afhankelijk van anderen en geen speciale positie.