Afbeelding

Spanje

Slijter Jan de Wit neemt ons mee naar wijnland Spanje. Hoe kan het ook anders?, met Sinterklaas weer in het land. Met wereldwijd het grootste met druivenstokken beplante areaal, bezet het land slechts de derde plaats als het gaat om de productie in liters.

Wat is de reden dat er per hectare een lagere opbrengst in liters wordt gerealiseerd dan in alle andere belangrijke wijn producerende landen? Als eerste kunnen we het heersende klimaat van het Iberisch schiereiland hier de schuld van geven. Zeer grote delen van het land zijn zeer droog en dor, bij het woestijnachtige af zelfs. Hierdoor zijn er per hectare minder druivenstokken aangepland dan in andere bekende wijn producerende gebieden, dit alles om de druiven toch nog voldoende vocht en voedingsstoffen te geven zodat ze zich ontwikkelen en tot rijping kunnen komen.

Ten tweede, zeker geen onbelangrijke reden, is het feit dat het in Spanje bij wet verboden is landerijen te irrigeren. Het land is zeer uitgestrekt. Het beslaat 504.645 vierkante kilometer, dat is twaalf maal de oppervlakte van Nederland. De wijnbouw strekt zich uit over vrijwel het gehele land. Toch kunnen we stellen dat de belangrijkste wijnbouwgebieden zich in het noorden en oosten bevinden. In het noorden kennen we als belangrijke gebieden Rioja, Ribera del Duero, Navarra, Campo de Borja en Penedès. In het oosten zijn de bekendste gebieden Valencia, Util Requena, Alicante en verder land inwaarts Valdepeñas en La Mancha. U weet wel het land van Don Quichotte waar hij tegen de windmolens vocht.

La Mancha is het grootste aaneengesloten wijnbouwgebied ter wereld. Vroeger werden wijnen afkomstig uit dit gebied afgedaan als simpele wijnen voor massa export. Tegenwoordig komen hier ook kwalitatief hoogwaardige wijnen vandaan, dit is mede te danken aan de uitstekende geografische en klimatologische omstandigheden.

Naast vele stille wijnen komt er ook een groot aantal mousserende wijnen uit Spanje, met name uit het gebied Penedès en in mindere mate uit Rioja en Arragon. Deze wijnen heten Cava en worden in diverse variëteiten op de markt gebracht. De betere Cava's worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne, deze wijnen hebben dan meestal de vermelding Methode Traditional op de fles staan.

Wat ik persoonlijk een heel interessant gebied vind is de deelstaat Andalucia gelegen in het zuiden van het land. De eens zo populaire sherry komt uit dit gebied, met name rond de plaats Jerez. Juist door de manier waarop sherry geproduceerd wordt met zijn geheel eigen rijpingsproces spreekt het mij erg aan. Sherry is er in zoveel variaties, alleen al aan dit product kan ik een complete Tip van Jan de Wit wijden.

Ten slotte komen er ook veel Brandy's uit Spanje. Een Brandy is in feite een afgestookte wijn die op eikenhouten vaten gelagerd wordt. Je komt het eigenlijk overal waar wijnbouw plaatsvindt tegen. Wijnen van een lagere kwaliteit of die overtollig zijn, worden gedistilleerd tot wijnalcohol waardoor het product veel langer houdbaar wordt, zowel door het alcoholgehalte als door de verkregen zuiverheid. In diverse landen heeft dit product een eigen, afwijkende, benaming.